Hlavní obsah

Za zplundrování lesa kvůli sjezdovce pod Klínovcem dostala městská firma pokutu 9,5 miliónu

Pokutu 400 tisíc korun a pětiletý zákaz práce oborného lesního hospodáře. S takovým trestem odešel v úterý od Okresního soudu v Karlových Varech Robert Marschner, bývalý šéf městských lesů Jáchymov.

Bývalý lesní správce města Jáchymova před Okresním soudem v Karlových VarechVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Během roku 2018 nechal bez patřičných povolení vykácet stromy mezi skiareály Klínovec a Neklid s tím, že jde o stavbu lesní cesty. Podle úterního rozsudku karlovarského okresního soudu se ale ve skutečnosti jednalo o vybudování nové lyžařské sjezdovky, která měla propojit oba areály a jejíž legální realizace nebyla v té době možná.

Za přečin poškození a ohrožení životního prostředí soud potrestal kromě Marschnera i samotnou firmu Lesy Jáchymov, a to pokutou ve výši 9,5 miliónu korun. Rozsudek není pravomocný. Marschner se na místě odvolal.

Všechno špatně. Soud zrušil kolaudaci rozšíření skiareálu Klínovec

Domácí

„Jde o ukázkový případ obcházení zákona. V situaci, kdy územní plán neumožňoval v dané lokalitě vybudování lyžařské sjezdovky, označil obžalovaný stavbu jako lesní cestu, aby dosáhl vydání kladného územního rozhodnutí,“ píše se v obžalobě.

Marschner tehdy nechal odtěžit lesní porost a následně provést terénní úpravy na ploše přibližně 36 tisíc metrů čtverečních. Jednalo se o dva a půl kilometru dlouhý pás v šířce až 27 metrů.

„Toto výrazné odlesnění mělo za následek poškození hydrologické, půdoochranné a krajinotvorné funkce lesa, kdy proces nápravy takového zásahu do lesního porostu trvá řádově stovky let,“ konstatoval státní zástupce s odkazem na vyjádření znalců.

Podle soudkyně Jany Koprnické se jedná o mega stavbu, která nemá s lesní cestou nic společného. „S ohledem na rozsah vykáceného lesa a dopadu na životní prostředí jde o trestný čin. Obžalovaný se rozhodl vybudovat sjezdovku. Úmyslně proto obešel zákon, protože jiný způsob, jak tuhle sjezdovku postavit, nebyl,“ uvedla soudkyně.

Šéf městské firmy nechal zplundrovat les pod Klínovcem kvůli sjezdovce, tvrdí žalobce

Krimi

Žalobce upozornil především na to, že v říjnu 2018, tedy v době, kdy už došlo k odlesnění a terénním úpravám, uzavřelo město Jáchymov se společností Skiareál Klínovec smlouvu, ve které se zavázalo pronajmout předmětné pozemky za účelem provozu lyžařských sjezdovek.

„Tedy ještě dříve, než společnost Lesy Jáchymov mohla začít využívat stavbu pro vlastní účely k hospodaření na přiléhajících lesních pozemcích, veškerá práva k těmto pozemkům včetně stavby samotné oficiálně pozbyla,“ popsal státní zástupce.

„Předmětná stavba byla místo toho obratem vyhrazena pro budoucí užívání ze strany Skiareálu Klínovec, který ji také od prosince 2018 i fakticky užívá jako lyžařskou sjezdovku,“ doplnil s tím, že vybudování této sjezdovky umožnilo uskutečnit dlouho zamýšlený plán na spojení dvou dříve samostatných lyžařských areálů Klínovec a Neklid.

Na Klínovec povede nová lanovka

Cestování

Sám Marschner popírá, že by budoval sjezdovku. Tvrdí, že se jednalo o lesní cestu, která byla zapotřebí s ohledem na rozvíjející se kůrovcovou kalamitu. K jejím nestandardním parametrům uvedl, že šíře odpovídala nutnosti provozu nákladních vozidel a zajištění dostatečného prostoru pro skládkování, manipulaci a asanaci dříví.

Jako svoji chybu uznal, že si předem neopatřil stanoviska a povolení správních orgánů. „Jinak jsem postupoval v dobré víře s nejlepším vědomím a svědomím,“ prohlásil obžalovaný muž, který v čele společnosti Lesy Jáchymov v únoru 2022 skončil.

Administrativní pochybení říká advokátka

Podle soudkyně je jeho obhajoba skoro až drzostí. „Žádný zodpovědný lesní hospodář by nikdy takovou cestu neudělal. Obžalovaný překročil zákon, když těžba neměla být vůbec provedena. Je nehorázné se hájit tím, že jako odborný hospodář neznám zákon a neznám postup při stavbě lesní cesty,“ dodala předsedkyně senátu.

Podle obhájkyně obžalovaného Petry Zaoralové předložila obhajoba posudky dvou renomovaných institucí. „Dospěly k obdobným závěrům, že zbudováním lesní cesty nedošlo k negativnímu vlivu na životní prostředí,“ sdělila Zaoralová.

Pochybení klienta ohledně absence včasné dokumentace při realizaci stavby lesní cesty rozhodně nepovažuje za trestný čin, ale maximálně o administrativně-správní pochybení, které je možné zákonnou cestou zhojit, a to dodatečným povolením stavby.

Zastupitelé zpětně povolili vykácení lesa pod Klínovcem, které je u soudu jako přečin

Krimi
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám