Hlavní obsah

Za výbuch domu v Šonově může fotovoltaika. Hasiči popsali, jak se to stalo

Šonov u Nového Města nad Metují

Hasiči z Královéhradeckého kraje ukončili vyšetřování příčin výbuchu, který 25. června zničil rodinný dům v Šonově u Nového Města nad Metují. Podle jejich zjištění za to může fotovoltaický systém, který byl na nemovitosti instalován.

Dům po výbuchuVideo: Aktu.cz

Článek

„V zasaženém objektu došlo vlivem blíže neobjasněné provozně-technické závady k poškození článků v bateriovém úložišti fotovoltaického systému. Z poškozených článků se do interiéru objektu uvolňovaly hořlavé plyny vzniklé rozkladem elektrolytu, jako jsou vodík, methan, etylen a další,“ popsala příčinu mluvčí hasičů Martina Götzová.

Tyto plyny podle ní spolu se vzduchem vytvořily uvnitř objektu výbušnou směs, která byla následně iniciována plamenným hořením uvnitř technické místnosti.

Foto: Institut ochrany obyvatelstva HZS

Bateriové úložiště obsahující 2 krát 16 článků, z nichž minimálně tři byly poškozeny explozí.

„Došlo k deflagraci vzniklé plyno-vzduchové směsi s tlakovým účinkem, který způsobil destrukci objektu,“ dodala Götzová.

Výbuch zdemoloval dům na Náchodsku, škoda sedm milionů. Na vině je zřejmě závada na fotovoltaice

Krimi

Vysvětlila, že deflagrace je vlastně podzvukové spalování, které se obvykle šíří tepelnou vodivostí. Hořící materiál ohřívá další vrstvu chladnějšího materiálu a zapaluje ho. Většina ohňů v běžném životě, od plamenů po výbuchy, patří technicky mezi deflagrace. Opakem deflagrace je detonace, nadzvukové spalování šířící se rázovou vlnou.

Použili dron

Vyšetřovatelé v tomto konkrétním případě vyloučili jakékoli jiné možné varianty výbuchu. Protože však byl objekt staticky narušen, museli pro podrobné ohledání interiéru využít bezpilotní zařízení. Tedy dron.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Výbuch rodinného domu na Náchodsku

„Je to poměrně novinka. Drony se začaly používat při požáru v Hřensku. Ovšem pak se začalo uvažovat o jejich širším využití, a to ne pouze při zásahu, ale i při dokumentaci či případném dalším dohledávání při vyšetřování, jako v tomto případě,“ vysvětlila mluvčí Martina Götzová.

Zničený celý dům

K hlášenému výbuchu v rodinném domě spěchaly 25. června po 14. hodině čtyři jednotky hasičů. Už při jejich příjezdu bylo zřejmé, že je poškozen celý rodinný dům od přízemí až po střechu. V době výbuchu se uvnitř naštěstí nikdo nenacházel, událost se tak obešla bez zranění.

Hasiči zajistili místo a pomocí vodních proudů ochlazovali ohnisko v přízemí domu. „Zásah byl veden zvenčí objektu, protože velitel zásahu zakázal vzhledem ke špatnému statickému stavu domu a nebezpečí zřícení konstrukcí vstup dovnitř i do okolí budovy. Způsobená škoda byla vyčíslena na sedm milionů korun,“ připomněla Götzová

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Výbuch rodinného domu na Náchodsku

K možné prevenci před podobnými událostmi se hasiči vyjadřovat nechtějí. „I pro nás je to nová a velmi odborná záležitost. Samozřejmě připomínáme význam revizí, odborné instalace, ale více se k tomu vyjádří specialisté,“ dodala Götzová.

Stejně jako hasiči ukončili tento týden vyšetřování události i policisté. „Případ jsme odložili, protože nebylo zjištěno spáchání trestného činu ani přestupku,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Výbuch domu na Náchodsku: Majitel si montoval fotovoltaiku sám

Krimi

Výběr článků

Načítám