Hlavní obsah

Za usmrcení nezvaného hosta na oslavě padla u soudu ve Zlíně podmínka

Zlín

Vybírat si vhodněji hosty na svou oslavu nabádal v pondělí předseda senátu Krajského soudu ve Zlíně šestatřicetiletého Michala Pilku z Hradčovic na Uherskobrodsku. Vloni v září totiž na oslavě svých narozenin nebyl v opilém stavu schopný vykázat agresivního čtyřiapadesátiletého muže, který napadal ostatní a ničil majetek v domě. Po opakovaných upozorněních do něj Pilka hrubě strčil, až muž upadl na silnici a zůstal ležet téměř deset minut v bezvědomí.

Soudní řízení ohledně smrti hosta na narozeninách s ústředním vysvětlením soudceVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

Pilkův případ se nyní dostal k soudu, státní zástupce jej obžaloval z ublížení na zdraví s následkem smrti, pokusu o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví.

Senát krajského soudu byl však mírnější. Oslavence odsoudil za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky, pokusu o těžké ublížení na zdraví a z výtržnictví. Uložil mu tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Původně muži hrozilo až desetileté vězení.

Foto: Aleš Fuksa

Obžalovaný Michal Pilka u soudu ve Zlíně

„Šlo v daném případě o zavrženíhodné jednání poškozeného, které předcházelo útoku obžalovaného. Poškozený byl provokující obětí následného činu. Samotný útok byl vedený v celkovém rozrušení obžalovaného. Tento host se choval nevhodně, poškodil například oslavenci motorku a vybavení domu,“ vysvětlil předseda senátu Radomír Koudela.

Podle svědků se jednalo o velmi divokou oslavu, kde byli až na jediného řidiče všichni v podnapilém stavu. Zemřelý muž, který žil v okolí Uherského Hradiště jako bezdomovec, nebyl na oslavu pozvaný. Přišel na ni s jednou svou známou z Hradčovic.

Obžalovaný dal přednost divoké zábavě

„Když někdo oslavuje, měl by si lépe vybírat, s kým oslavuje. Obžalovaný dal přednost divoké oslavě před tím, aby zvážil, s kým bude slavit. Je neštěstí, že byli rodiče mimo, jinak by to nebylo tak bujaré. Všichni dosti požívali alkohol,“ přiblížil Koudela.

Pilka se snažil pozdější oběť z domu vykázal právě kvůli nevhodnému chování. Podle svědků mu nabízel i dvě stovky na autobus a drobnou útratu, i nějaký alkohol.

Opilý muž byl pozvracený a přesedával si ze židlí na kanape. Navíc byl výbušný vůči dalším hostům. Posléze odešel, ale jen na chvíli. „Nakonec začal vykřikovat, že oslavence zabije, podpálí mu barák, zavolá si další kamarády, což není běžné chování návštěvníka oslavy. Není to slušné jednání,“ podotkl Koudela.

Foto: Aleš Fuksa

Obžalovaný Michal Pilka si v pondělí vyslechl rozsudek.

O divokosti oslavy hovoří i fakt, že problémy neskončily jen bezvědomím agresora, který dopadl na zem a krvácel z ucha. Jakmile se probral po osmi minutách, rozepře ve skupině pokračovaly. „Obžalovaný poté muže opětovně povalil a dvakrát se mu snažil dupnout na hlavu,“ podotkl Koudela.

Mezitím další hosté volali sanitku. Než ale dorazila, poškozený muž z oslavy odešel neznámo kam. Až další ráno jeho tělo objevili svědkové asi osm set metrů od domu u zastávky autobusu. Přivolaná sanitka jej odvezla do nemocnice, kde o několik dnů později zemřel.

Už se to nebude opakovat, tvrdí Pilka

„Každopádně toho, co jsem udělal, lituji a snažím se napravit. Už se to nebude opakovat,“ kál se u soudu Pilka.

Senát krajského soudu jeho slovům uvěřil. Kromě podmínky mu zakázal požívat alkohol, poslal jej na ambulantní protialkoholní léčbu a dohled nad ním bude mít probační a mediační služba. Matce zemřelého muže musí navíc zaplatit více než čtyři sta tisíc korun nemajetkové újmy.

Rozsudek ještě nenabyl právní moci, byť s ním obžalovaný souhlasil. Odvolal se proti němu státní zástupce, který pro Pilku navrhoval až sedmileté vězení.

Matka před dětmi ubodala otce, který ji bil. Za zabití dostala 7 let

Krimi

Výběr článků

Načítám