Hlavní obsah

Za stětí hlavy Hurvínkovi sportovec k soudu nepůjde. Rok a půl ale musí sekat latinu

Za vandalský čin, po kterém loni v létě přišel v Plzni o hlavu bronzový Hurvínek, nakonec viník k soudu nepůjde.

Foto: Policie ČR

Hlava Hurvínka se naštěstí našla.

Článek

Původně policie za poničení sochy legendární loutkové postavy obvinila 18letého mladíka, státní zástupce ale nyní jeho trestní stíhání podmíněně zastavil. Novinkám to potvrdila šéfka plzeňských žalobců Ivana Hostašová.

Jak ale upozornila, součástí rozhodnutí je i stanovení zkušební doby 18 měsíců, po kterou musí mladík sekat latinu, neboť v případě jakéhokoliv provinění, bude trestní stíhání pokračovat. Důvodem pro odklon trestního je podle Hostašové především plné uhrazení škody.

„Jednalo se o provinění poškození cizí věci a výtržnictví,“ připomněla Hostašová s tím, že se podezřelý činu dopustil ještě jako mladistvý.

Hurvínkovi v Plzni někdo urazil hlavu, kutálela se po náměstí

Krimi

K poničení Hurvínka, který společně se Spejblem tvoří sousoší na náměstí Republiky, došlo loni 9. září krátce před 23:00. Policisté následně zjistili, že se u ní pohybovala skupinka mladých mužů.

„Pak se ozvala velká rána a hlava se kutálela po zemi. Jeden z mladíků ji následně nasadil zpět na tělo a všichni utekli,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že vzniklá škoda dosáhla šedesát tisíc korun.

K řádění se přiznali hokejisté

Po zveřejnění informace o tom, že policisté mají k dispozici kamerový záznam, se k řádění u sousoší přiznala osmičlenná parta mladíků z juniorského týmu plzeňských hokejistů. Tvrdili, že nešlo o úmysl, a slíbili, že škodu odpracují.

„Fotili jsme se. Seděli na tom, opírali se a pak Hurvínkovi spadla hlava. Byla to klukovina,“ uvedl jeden z hříšníků. Urazit bronzovou hlavu ale podle odborníků muselo zabrat několik minut a bylo k tomu zapotřebí ohromné síly. Za viníka nakonec policie označila jednoho z party.

Autorkou Spejbla a Hurvínka je kanadská sochařka českého původu Lea Vivot. Sousoší nechal na náměstí Republiky instalovat v roce 2020 Nadační fond Plzeň sobě.

Hurvínek poletí do vesmíru

Věda a školy

Výběr článků

Načítám