Hlavní obsah

Za smrt malého chlapce při závodu náklaďáků rozdal soud podmínky

Kladno

Podmíněné tresty rozdal v úterý soud v případu smrti tříletého chlapce při závodech trucků v Černuci na Kladensku. Dítě zemřelo pod koly nákladního speciálu, který projížděl areálem mezi lidmi.

Foto: Novinky

Nákladní auto (v pozadí), které srazilo dítě na trati.

Článek

Neštěstí se stalo na konci dubna roku 2022 v bývalé pískovně v Černuci. Soud v Kladně posuzoval vinu tety a strýce, s nimiž na závodech chlapec byl, organizátora závodu i řidiče obrněné tatry, pod jejímiž koly dítě zemřelo.

Nejvyšší trest za usmrcení z nedbalosti dostal pořadatel závodu Bohumil Báša. Soudce Štěpán Jirounek mu vyměřil 16 měsíců vězení s podmíněným odkladem na 30 měsíců. Chlapcův strýc vyšel od soudu s trestem 12 měsíců vězení s podmíněným odkladem na 24 měsíců. Oba dostali i peněžité tresty. Rodičům a sestře chlapce musí zaplatit Báša zhruba milion korun, strýc přibližně 1,5 milionu korun.

„Nebylo dostatečně vymezeno, kde bude pohyb aut a kde pohyb dalších účastníků. Vstup byl na vlastní nebezpečí, což je floskule, která nic moc konkrétního neříká,“ uvedl soudce Jirounek k organizování závodu.

Tříletý chlapec zemřel při závodech náklaďáků. Vidím to každý den, řekl u soudu strýc

Krimi

Osudný úkrok do strany

Současně soudce uvedl, že všichni akceptovali vyšší míru rizika, když vstupovali do areálu extrémního závodu. Mělo se podle něj zvážit, zda je na podobnou akci vhodný vstup tak malých dětí.

Chlapec byl podle svědků stále pod kontrolou strýce, nikde nepobíhal. Patrně tak udělal jen malý úkrok stranou ve směru k projíždějícímu nákladnímu autu a vzorek jeho pneumatik ho strhl pod kolo.

Teta chlapce i řidič nákladního auta byli zproštěni obžaloby. Soud dospěl k tomu, že ani jeden z nich na smrti chlapce nenesl vinu.

Podle soudce nemohli mít návštěvníci ponětí o tom, že se auta budou pohybovat mimo sekce, nebyli o tom nikým informováni. Upozornění na vstupence, že se vstupuje na vlastní nebezpečí, bylo nedostatečné.

„Základní povinnost organizátora je zajištění bezpečnosti diváků. Napsat na vstupenku, že vstup je na vlastní nebezpečí, je zcela nedostatečné,“ řekl Jirounek při odůvodnění rozsudku.

V areálu mělo být podle něj více pořadatelů. „Na křižovatky nebo nepřehledná místa mělo vyběhnout deset, patnáct pořadatelů a měli se rozmístit na trasu, kudy má jet tatra, která pojede vyprostit havarovaný vůz. Řidiči i účastníci uváděli, že na jiných závodech bývá doprovod, když jede nákladní vůz areálem mezi sekcemi. To tady nebylo,“ uvedl soudce.

Vinu strýce odůvodnil soudce tím, že si převzal synovce do péče od rodičů a vyrazil s ním na závody. Chlapcova teta měla na starosti neteř, o chlapce se staral strýc. „Věděli, kam s ním jdou, měli mít synovce pod neustálou kontrolou, protože u takto malých dětí lze předpokládat jakoukoli reakci, zvlášť na takto extrémní akci v hlučném a rušném prostředí.

„V kritický okamžik chlapce za ruku nedržel, nezamezil v pohybu chlapce směrem k tatře, což mohl udělat,“ uvedl soudce.

Odsouzený strýc uvedl, že žádný trest už pro něj nemůže být horší než sama chlapcova smrt.

Smrt tříletého chlapce při závodech nákladních aut: Největší vinu nese organizátor, míní žalobkyně

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám