Hlavní obsah

Za smrt dvou dívek na ferratách v Alpách padly podmínky

České Budějovice
Aktualizováno

Okresní soud v Českých Budějovicích rozhodl v úterý po devíti měsících jednání o trestech za smrt dvou dívek na ferratách v rakouských alpách. Dalibor Urban, který provozoval cestovní kancelář, i Jan Linhart, jenž mu pomáhal, dostali podmíněné tresty. Urban tři roky s pětiletou zkušební dobou, Linhart dvacet měsíců se zkušební dobou tři roky. Rozsudek zatím není pravomocný.

Dalibor Urban (vlevo) a Jan Linhart u Okresního soudu v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Novinky

Článek

Soudkyně Kristina Neradová v rozsudku zdůraznila, že oba muži neměli potřebné oprávnění mezinárodních horských vůdců. Na první tragické výpravě bylo 22 členů a na druhé 15 účastníků. „To je nadlimitní počet, když doporučováno je maximálně šest účastníků na jednoho horského průvodce,“ zmínila Neradová.

Soudní senát v trestu zohlednil dosavadní bezúhonnost obou mužů.

Dalibor Urban se přiznal k oběma bodům obžaloby. V roce 2019 jako horský průvodce poslal na ferratu Wildfrauensteig právě Linharta, jenž neměl patřičná oprávnění. Při výstupu, který vedl Linhart, byla bouřka a 24letá Dagmar z České republiky se zřítila ze skály a na místě zemřela.

V roce 2020 pak zemřela po pádu ze skály 25letá Radka při výpravě na ferratu Drachenwand, kterou už vedl právě Urban. Podle obžaloby nezabránil dívce ve vstupu na ferratu, i přesto, že byla v naprosto nevhodné obuvi a neměla potřebné vybavení. Podle obžaloby scházelo oběma mužům oprávnění mezinárodních horských průvodců a také prý klamali rakouské policisty, když po nehodě nepřiznali, že se jedná o organizované výpravy.

„Velmi mě mrzí, že tady dnes musíme řešit tuto záležitost, ke které jsem zavdal příčinu. To, že zemřely dvě mladé slečny. Kdybych vše mohl vzít zpět a vůbec se téhle činnosti nevěnoval, bylo by to nejlepší. Nedělal jsem to se špatným úmyslem. Touto činností se nikdy v budoucnu zabývat nebudu. Je mi to líto a přijímám zodpovědnost za vše, co se stalo,“ uvedl v úterý u soudu Urban.

Podle soudkyně Neradové však Urban zásadně zanedbal své povinnosti a vedla jej chamtivost. „Vše bylo vedeno jen touhou po zisku. Je s podivem, že nezemřelo ještě více osob,“ konstatovala v odůvodnění rozsudku soudkyně.

Oběma mužům navrhovala podmíněné tresty i žalobkyně Milena Benková. Ocenila, že Urban přijal zodpovědnost, k oběma případům se přiznal a dohodl se s pozůstalými na odstupném. Naopak Linhart se hájil tím, že byl na první výpravě, při níž zemřela za bouřky 24letá Dagmar pouze jako fotograf a doprovod. Podle žalobkyně i rozsudku skupinu ale fakticky vedl a nezohlednil hrozbu počasí. „Činil zásadní rozhodnutí a to, že nebyl jen pouhým účastníkem, je zřejmé i z jeho vystupování jako průvodce, ale i z toho, že za výpravu neplatil,“ uvedla státní zástupkyně.

Každý může v horách zakopnout. Svědkyně popisovala smrt mladé Češky na ferratě v Alpách

Krimi

Obhájce Linharta Filip Toul pak upozorňoval na to, že pochybení uvedená v obžalobě, jako například rozdělení skupiny během výstupu, nemají s pádem dívky příčinnou souvislost. „Ohledně předpovědi počasí, ji pak sledoval Urban, a nikoliv Linhart. Nejel tam na vlastní pěst, byl to zaměstnanec pana Urbana a řídil se jeho pokyny,“ zdůraznil obhájce. Uvedl také, že v době, kdy žena spadla, už nepršelo.

„Tahle událost mě velice mrzí. Bohužel je to něco, co už nemohu vrátit zpátky. Je to něco, co si vyčítám,“ konstatoval u soudu v úterý Linhart, který však zdůrazňoval roli Urbana, který plánoval výpravy. Znovu zopakoval, že se neprohlašoval nikdy za horského průvodce a litoval toho, že výpravu s tragickým koncem neodřekl. Podle rozsudku však na sebe Linhart jednoznačně vzal roli horského průvodce, měl také sledovat počasí. „Tvrzení, že obžalovaného Urbana požádal, aby ho hlídal, je alibistické a neakceptovatelné,“ rozhodl soudní senát.

Urbanovi hrozilo za usmrcení z nedbalosti až šest let vězení, Linhartovi poloviční trest za stejný trestný čin.

Do kopce jsem ji tlačil. Svědek popsal, co předcházelo smrtelnému pádu dívky z ferraty

Krimi

Výběr článků

Načítám