Hlavní obsah

Za řádění s nožem na vrchlabském nádraží stráví recidivista 12 let ve vězení

Za čtyři trestné činy, nebezpečným vyhrožováním počínaje a pokusem o vraždu konče, stráví šestatřicetiletý Jakub Martin z Vrchlabí dvanáct let ve vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který zamítl Martinovo odvolání proti lednovému verdiktu Krajského soudu v Hradci Králové, který je tak pravomocný. Martinovi přišel trest příliš vysoký a žádal o jeho snížení.

Jakub Martin přichází k souduVideo: Novinky

Článek

„Nepřichází v úvahu mimořádné snížení trestu odnětí svobody pod spodní hranicí zákonné trestní sazby,“ konstatoval v odůvodnění rozhodnutí předseda odvolacího senátu Petr Smrž. S ohledem na trestní minulost obžalovaného není podle soudu trest nijak nepřiměřeně přísný. Smrž navíc podotkl, že kdyby se obžalovaný ke svému činu nepřiznal, přiléhavější trest by byl o tři roky vyšší.

Obžalovaný se už u královéhradeckého krajského soudu ke všem skutkům doznal, odvolával se pouze proti výši trestu a způsobu jeho vykonání. Konkrétně z důvodu údajného „narušení rodinných vztahů s jeho dvěma syny, kteří mu jsou psychickou oporou“. „Chci se vrátit k rodině a vážit si svobody,“ uvedl Martin na závěr. „Je to moje životní prohra, které upřímně moc lituji,“ dodal.

Podle státního zástupce je jeho odvolání nedůvodné, trest vzhledem k veškerým okolnostem není nezákonný ani nijak nepřiměřeně přísný.

Recidivista má patnáct záznamů, teď je u soudu kvůli pokusu o vraždu

Krimi

Martin řádil loni v květnu na autobusovém nádraží v jeho rodném Vrchlabí. Nejprve odpoledne telefonicky vyhrožoval své známé, že „ji sejme“, protože o něm údajně po Vrchlabí rozhlašovala, že je „fízláckej práskač“. Pak na nádraží bez zjevného důvodu napadl svého známého, který tam seděl na lavičce. Nejprve mu přiložil ke krku nůž a se slovy, že „ho asi podřízne“, mu čepelí dvakrát přejel po krku. Poté ho začal brutálně mlátit pěstmi i kolenem, a když muž spadl na zem, tak ho ještě několikrát kopl do hlavy. Muži v podstatě rozmlátil obličej takovým způsobem, že skončil v nemocnici.

Nedlouho nato se objevila jeho známá, které předtím vyhrožoval po telefonu. Z očí do očí jí pak na nádraží řekl, že jí „tady podřízne krk“. Ženě se podařilo utéci za pomoci kamarádky, která ji odvezla autem. Martin pak svůj vztek obrátil na dalšího svého známého, kterého opět bez zjevného důvodu bodl do krku a probodl mu krkavici. Muži zachránili život až operací v nemocnici.

Martinovi, kterého na místě činu zadrželi policisté, naměřili 1,7 promile. Do toho byly v krvi zjištěny stopy kanabinoidů a metamefateminu. Obžalovaný podle svých slov alkohol a další drogy užíval od svých sedmnácti let.

V minulosti byl Martin už patnáctkrát souzený. Naposledy byl z vězení propuštěn na konci dubna 2021, kde si odpykával 1,5letý trest za výtržnictví. Podle verdiktu by měl podstoupit i ústavní protialkoholickou a protitoxikologickou léčbu.

Recidivista dostal za běsnění s nožem 12 let

Krimi

Výběr článků

Načítám