Hlavní obsah

Za přípravu loupeže a kšeft s anaboliky stráví expolicista osm let ve vězení

Bývalý policista Antonín Fejtl (33) si spolu se svým komplicem Davidem Czarkowským (41) odsedí osm let za mřížemi za přípravu loupežného přepadení domu v Karlových Varech. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud, který zamítl odvolání obou obžalovaných. Květnový verdikt plzeňského krajského soudu je tak pravomocný.

Antoním Fejtl a David Czarkowski u soudu Video: Novinky

Článek

Oba obžalovaní od počátku jakoukoliv vinu odmítli, ve skutečnosti prý žádnou loupež nepřipravovali, šlo prý jen o debatu, jak by šel teoreticky dům vykrást. V odvolání oba žádali zproštění, případně vrácení případu k dalšímu projednání. Podle jejich obhájců nebylo prokázáno, že by naplnili znaky předmětného zločinu.

Odvolací soud ale nijak nepřesvědčili. „Nejednalo se o nějaké prázdné plácání dvou kamarádů v autě, i z obsahu toho rozhovoru je zřejmé, že se jednalo o relevantní úvahy o způsobu, jakým bude ta loupež provedena. Nejednalo se o nějaký nástřel,“ uvedl předseda odvolacího senátu Roman Drahný s tím, že Fejtl jako policista poté zjišťoval další indicie ke spáchání zločinu. „Oba obžalovaní se připravovali ke zločinu loupeže,“ uzavřel soudce.

Dvojice se loni v září chystala vykrást dům v Karlových Varech-Hůrkách. Czarkowski se dozvěděl o domě, ve kterém měl být „poklad“, tedy trezor s miliony korun v různých měnách.

Plánoval s Fejtlem, jak si počkají, až majitel domu odjede a doma zůstane jen jeho manželka, tu svážou do kozelce a dostanou z ní tak informaci o trezoru. V tom mělo být údajně minimálně dvacet milionů korun. Vyšetřovatelé z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) na dvojici přišli, když Fejtla odposlouchávali kvůli podezření z kšeftování se steroidy. K tomu se Fejtl přiznal, plánování přepadení ale oba obžalovaní odmítli.

Někdejší policista přiznal kšefty s anaboliky, přípravu loupeže popírá

Krimi

Podle Fejtla i Czarkowského šlo prý jen o plané „žvásty a plkání“. „Bavili jsme se o tom, jak by se teoreticky ten dům dal vykrást,“ popisoval u plzeňského krajského soudu v květnu Czarkowski.

Podle plzeňského soudu ale plány mysleli vážně. „Není jediný důkaz, že by to obžalovaní mysleli opačně a chtěli by upustit od přípravy. Naopak činili další kroky tím, že si obstarali dokumentaci domu,“ prohlásil v květnu při vyhlášení verdiktu plzeňský soudce Jan Špeta.

Fejtl je bývalým policistou, u sboru sloužil deset let. V době zadržení byl poručíkem u cizinecké policie. Za sebou má mimo jiné záchranu ženy, která se pokoušela o sebevraždu. Před dvěma lety se stal tváří kalendáře Policie ČR Karlovarského kraje. Už v minulosti se navíc u Krajského soudu v Plzni doznal k nezákonnému kšeftování s anaboliky.

Expolicista s komplicem chystali podle obžaloby loupežné přepadení. Dostali osm let

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám