Hlavní obsah

Za pokus o bratrovraždu z pomsty potvrdil soud 14 let

Odvoláním v případu pokusu o bratrovraždu se ve středu zabýval pražský vrchní soud. Čtyřicetiletý muž, který se pokusil loni v Litvínově ubodat svého o čtyři roky staršího bratra, se marně snažil dosáhnout nižšího trestu. Soud ale jeho odvolání jako nedůvodné zamítl, a tak muž stráví příštích 14 let ve vězení.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Šlo o velice razantní a do určité míry promyšlený pokus o vraždu,“ uvedl předseda odvolacího senátu Robert Fremr. „Nebýt poměrně kvalifikované obrany poškozeného, určitě by následky útoku byly vážnější a možná i fatální,“ doplnil soudce.

Muži přitížilo jednak, že útočil ze zavrženíhodné pohnutky – pomsty – a jednak, že se skutku dopustil vůči osobě blízké. Jeho obhájce v odvolání mimo jiné argumentoval tím, že si s bratrem zas tak blízcí nebyli.

Obžalovanému ani příliš nepomohla jeho trestní minulost, kdy mimo jiné se šroubovákem a nožem v ruce vyhrožoval svému otci, že „ho rozpíchá“, za což dostal desetiměsíční podmíněný trest.

Muž se pokusil na Uherskohradišťsku zabít strýce. Za pobodání mu hrozí až výjimečný trest

Krimi

Muž se v osudný den posilnil několika pivy, v army shopu si koupil zavírací nůž s osmicentimetrovou čepelí a vyrazil za bratrem, se kterým se už nějakou dobu hádal. Obžalovaný si totiž chtěl udělat živnost na elektrikářské práce. Od bratra ale potřeboval, aby se stal jeho garantem. Jenže bratr, byť to obžalovanému přislíbil, se k tomu nijak moc neměl.

Když obžalovaný dorazil na litvínovské sídliště, kde bratr bydlel, začal na něj křičet, ať vyleze ven. Poškozený vyrazil před dům, v předtuše konfliktu se nicméně vyzbrojil teleskopickým obuškem. Pustil svého bratra do vestibulu domu, kde mu obžalovaný nejprve mrštil blíže nezjištěnou sypkou látku do obličeje, na což poškozený reagoval mácháním obuškem. Obžalovaný pak vykřikl: „Pojď, zabiju tě!“ a zasadil bratrovi celkem devět bodných ran. Když pak zaslechl, že jsou před domem lidé, z místa činu odešel.

Prý si na nic nepamatuje

Obžalovaný od začátku tvrdí, že si na skutek vůbec nepamatuje. „Bratra mám moc rád a moc toho lituju. Ten skutek se neměl vůbec stát. Ten čin si nepamatuju, jinak bych to nedokázal udělat,“ prohlásil ve středu u soudu. S bratrem se prý chtěl jen poprat, „za ty naschvály, co mu dělal“. Že se vyzbrojil nožem, byla prý čirá náhoda, protože si ho zrovna ten den pořídil „na svačinu“.

„Přijímám plnou vinu. Moc mě mrzí, co jsem bratrovi způsobil, poslal jsem mu i omluvný dopis, na který mi neodpověděl. Což chápu,“ uvedl na závěr odvolacího jednání obžalovaný.

„Nevím, co to do mě vjelo, moc se za to stydím a moc toho lituju,“ dodal.

Přizabil svého bratra. Odsedí si 11 let

Krimi

Výběr článků

Načítám