Hlavní obsah

Za odpálenou petardu v genitáliích manželky poslal soud muže na 18 let do vězení

Na 18 let do vězení poslal ve čtvrtek Krajský soud v Plzni Oleksandra Slaika za pokus o vraždu manželky. Pětatřicetiletý Ukrajinec ji loni v září na ubytovně v Kožlanech surově napadl a těžce zranil. Soud navíc muže vyhostil z Česka na 10 let a nařídil mu zaplatit oběti za způsobenou újmu 600 tisíc korun. Státní zástupce se proti rozsudku odvolal, požadoval totiž vyšší trest.

Obžalovaný Oleksandr Sliako u Krajského soudu v PlzniVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Podle obžaloby nejprve partnerce zacpal ústa roubíkem a zalepil obě ruce za zády, aby se nemohla bránit. Následně zasunul paralyzované ženě do vaginy dělbuch a odpálil ho. Ke smrti poškozené nedošlo jen díky včasné a vysoce specializované lékařské pomoci.

„Obžalovaný spáchal čin zvlášť surovým způsobem a jeho jednání svědčí o neúctě k životu manželky. Pokud vyjádřil lítost, tak jen sám nad sebou, a ne nad poškozenou,“ uvedl předseda senátu Jan Hostaš.

Podle něj je uložený trest s ohledem na charakter a způsob provedení činu adekvátní. „Obžalovanému polehčuje jen to, že nebyl v minulosti trestán, a to ani za přestupek,“ dodal Hostaš.

Slaiko před soudem tvrdil, že petardu zapálil omylem v rámci sexuálních hrátek. „Uvařil jsem večeři a dali jsme si skleničku sektu. Nejprve jsme si povídali a pak jsem jí navrhl, že si můžeme zahrát. Zalepil jsem jí ruce lepenkou a strčil hadr do pusy. Pak jsem do ní strčil petardu. V ten moment se mi to zdálo legrační. Ona mi řekla, že si takhle hrát nechce a abych petardu vytáhl,“ popisoval obžalovaný muž, co se tehdy dělo.

Hrozil, že manželku podřízne, teď je obžalován z vraždy

Krimi

Protože byla v pokoji tma, tak podle svých slov vzal z nočního stolku zapalovač, aby si posvítil. „Dal jsem ho moc blízko a zapálil knot. Lekla se, začala křičet a třást zadkem. Nevěděl jsem hned, co mám dělat. Než jsem petardu vyndal, tak vybuchla,“ řekl dále cizinec s tím, že poté ženu odvezl do nemocnice, kde ho později zadržela policie.

Jeho verze, že petardu zapálil nechtěně, je podle soudu naprosto nelogická a iracionální. „Každý člověk ví, že aby došlo k zahoření knotu u tohoto typu petardy, musí být k němu přiložen plamen po delší dobu,“ upozornil předseda senátu.

Po explozi petardy došlo k závažnému poranění genitálií a žena začala silně krvácet. Až po jejím naléhání ji obžalovaný odvezl do nemocnice. Tam personálu řekl, že má manželka krvácející zranění a že asi zvedla něco těžkého. Lékaři po prvním vyšetření zjistili, že má vážně poraněné genitálie, a ihned ji museli operovat. Tím jí zachránili život.

Vztah plný konfliktů a násilí

K incidentu došlo poté, co s ním chtěla žena ukončit partnerský vztah, který byl podle jejích slov plný konfliktů a násilí. „V České republice jsme od vypuknutí války na Ukrajině. Plánovala jsem, že se rozvedu. Už jsem nesnesla neustálé hádky. Pořád byl s něčím nespokojený. Do toho mě bil. Dostávala jsem rány pěstí. Musela jsem se od něho odstěhovat, i když s tím nesouhlasil,“ vypovídala manželka obžalovaného, která je původem z Moldavska.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Ubytovna, kde došlo k napadení ženy.

„Každý den mi volal a žádal o odpuštění. Chtěl, abych se vrátila, a že všechno bude dobré. Dvakrát jsem za ním přijela. Slíbila jsem mu, že se můžeme občas vídat, jestli zlepší své chování. Doufala jsem, že se změní,“ pokračovala poškozená.

Osudný den jela do Kožlan vyzvednout si ještě nějaké věci. „Povídali jsme si. Dokonce jsme měli i sex. Chtěl vědět, kdy se k němu hodlám vrátit. Odpověděla jsem mu, aby na mě netlačil a že počkáme, až se všechno srovná. Pak přinesl lepenku a zeptal se, jestli si zahrajeme. Já jsem mu na to nic neřekla. Krátce nato mě praštil pěstí do spánku. Byla jsem v šoku. Strčil mi hadr do pusy a spoutal ruce za zády. Pak mě hodil na postel obličejem dolů a dovnitř strčil petardu, kterou zapálil. Potom nastal výbuch a začala mi téci krev,“ popisovala žena dramatické okamžiky.

Manžela poté požádala, aby jí zavolal sanitku. „To odmítl s tím, že mě odveze sám. V nemocnici se mi udělalo špatně. Začala jsem se dusit a jen matně si vybavuji, že se mě lékaři ptali, kdo mi to udělal,“ dodala poškozená.

Znalci o obžalovaném řekli, že si byl plně vědom svého agresivního chování. Podle nich mělo jít o reakci na záměr poškozené se s ním rozvést kvůli dlouhodobému násilí. Poukázali také na to, že obžalovaný je osobou s narcistickými rysy vyžadující respekt od druhých, která neprožívá pocit viny.

Proti rozsudku se státní zástupce na místě odvolal, neboť požadoval trest 21 let vězení.

Deset let za napadení bývalé manželky

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám