Hlavní obsah

Za měsíc stihl přepadnout 13 sázkových kanceláří

PRAHA

Dohromady třináct přepadení sázkových kanceláří stihl za jediný měsíc devětadvacetiletý muž, kterého pražští policisté dopadli v závěru minulého týdne. Kromě jednoho případu, kdy se pokusil loupit v Brně, se muž soustředil pouze na Prahu. Většinu z 220 tisíc korun prohrál na hracích automatech.

Foto: archív 14|15 BAŤŮV INSTITUT
Článek

Dnes o případu informovala mluvčí pražské policie Iva Knolová. Podle ní se muž k první loupeži odhodlal 4. května.

"V tu dobu už byl několik dní bez jídla, nevyspalý a byla mu zima. Před deštěm se schovával v podchodu ve Škrétově ulici v Praze 2. Při pohledu na nedalekou sázkovou kancelář okamžitě věděl, jak si opatří peníze," popsala Knolová, jak vlastně jeho zločinná dráha začala.

Vstoupil do kanceláře a zamířil k mladé pracovnici. Přes paži měl přehozenou bundu a rukou na ni mířil. "Vyzval ji, aby mu dala všechny peníze, nebo že ji zastřelí. Operátorka ze strachu o život vydala 25 tisíc korun a přidala i mobilní telefon, který muž také požadoval. Pak se musela za přepážkou zamknout a podat mu klíče. Teprve poté s lupem odešel," pokračovala mluvčí.

V Brně se mu nevedlo

V následujících dnech se z něj stal doslova postrach zaměstnanců pražských sázkových kanceláří. Většinou byl při přepadení úspěšný. Jednou mu však pracovnice kanceláře umístěné ve vestibulu metra Florenc řekla, že nemá klíče od trezoru. Lupič jí uvěřil a bez problémů pobočku opustil.

Potíže však měl v Brně, kam zavítal koncem května. Žena za přepážkou v Pekařské ulici mu do obličeje nastříkala slzný plyn a spustila alarm. Tehdy však stihl utéct.

Policie v Praze mezitím rozjela akci na jeho dopadení. Pracovníkům pražských kanceláří rozeslala jeho identikit a začala střežit vytypované provozovny.

Neděle se mu stala osudnou

"Klec spadla v neděli dopoledne, kdy asi deset minut po 11. hodině vstoupil sympatický muž do sázkové kanceláře v Seydlerově ulici v Praze 5. Vyčkával na odchod přítomných zákazníků, ale pracovnice pobočky si ho všimla a zavolala na linku 158. Hlídka ho záhy zadržela," řekla Knolová.

Nejenže se mladý muž k loupežím přiznal, ale bezpečně ho poznaly i přepadené ženy. Komisař ho pak obvinil z trestných činů loupeže a pokusů o ni. Stíhaný muž skončil v policejní cele s návrhem na vazbu. Jak při výslechu uvedl, nedokázal si poradit s gamblerstvím, se kterým se již jednou léčil.

Výběr článků

Načítám