Hlavní obsah

Za komentář k Ukrajinci odsouzenému za pokus vraždy dívky padl trest

Případ ukrajinského mladíka Viktora Veselovského (19), který si odsedí 19 let za znásilnění a pokus vraždy nezletilé dívky, dál zaměstnává justici. Státní zastupitelství žene před soud dvě desítky autorů nenávistných komentářů, kteří se zapojili do diskuse na sociálních sítích v reakci na mediální výstupy ke zmiňované kauze.

Eskorta přivádí Viktora Veselovského k odvolacímu jednáníVideo: Novinky

Článek

Podle zjištění Novinek už padl první trest, který je i pravomocný. Plzeňský okresní soud vydal trestní příkaz, kterým muži z Plzeňska uložil za přečin podněcování k trestnému činu peněžitý trest 30 tisíc korun.

Z rozhodnutí, do kterého měly možnost Novinky nahlédnout, vyplývá, že obviněný do facebookové diskuse pod jedním z novinových článků napsal : „Zmrdi zasraní, na místě odprásknout, bez pardonu“. Podle soudce tím fakticky podněcoval k úmyslnému usmrcení pachatele trestného jednání, které bylo v článku popsáno.

Podle policejní mluvčí Michaely Raindlové kriminalisté v této souvislosti sdělili podezření ze spáchání trestných činů několika osobám napříč republikou. „Jedná se o přečiny podněcování k trestnému činu a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování práv a jejich svobod,“ doplnila Raindlová s tím, že u těchto přečinů lze uložit maximálně dva roky vězení.

Chceš umřít rychle, nebo pomalu? Za znásilnění a pokus vraždy školačky dostal mladík 19 let

Krimi

Diskutéři útočili jak na samotného pachatele, tak i na Ukrajinu jako národ. „Je jako radioaktivní odpad, který je třeba zakopat,“ napsal například o odsouzeném Ukrajinci jeden z obviněných. Další z prověřovaných komentářů zněl: „F**k off Ukrajina, ať už je Rusáci smahnou a je klid“.

Dívky se chtěl zbavit

Veselovskyj napadl o čtyři roky mladší školačku loni v srpnu. Nejprve si od ní vynutil orální sex a poté ji bodl nožem. Když školačka zůstala bezvládně ležet na zemi a předstírala smrt, zabalil její tělo do igelitového pytle a hodil ze srázu.

„Neprojevil nic, co by aspoň vzdáleně připomínalo upřímnou lítost,“ řekla k obžalovanému při vyhlášení rozsudku letos v dubnu soudkyně Helena Przybylová. Podle ní vedl útok nožem s cílem poškozenou zabít. „Bál se, co provedl, a uvědomil si, že mu hrozí trestní stíhání a deportace. Poškozená mu stála v cestě a on se ji rozhodl zneškodnit,“ vysvětlila soudkyně.

Za pokus vraždy a znásilnění poslal Krajský soud v Plzni Veselovského na 19 let do věznice ze zvýšenou ostrahou, rozsudek v červnu potvrdil pražský vrchní soud.

Soud řešil podobné případy už v minulosti

Podobné případy nevhodných příspěvků ve veřejných diskusích už v minulosti plzeňský soud řešil. V roce 2022 potrestal několikaměsíční podmínkou dva muže za nabádání k vraždám migrantů v České republice.

Na sociálních sítích reagovali na článek předsedy SPD Tomia Okamury kritizujícího mírný trest pro syrského přistěhovalce za bezdůvodný útok na manželskou dvojici v Plzni. Ve svých příspěvcích například napsali: „Zabít.“, „Oběsit a poslat to h…o domů.“, „Jsou to opice a podle toho je zapotřebí s nimi nakládat…“, „Na takové je třeba otevřít loveckou sezonu.“

Soud potrestal diskutéry za nabádání k vraždám migrantů podmínkou

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám