Hlavní obsah

Z krumlovského bazénu zbylo po vykuřování vos jenom torzo. Nový vyjde skoro na půl miliardy

Český Krumlov

Z plaveckého bazénu v Českém Krumlově zbylo po požáru, který vypukl, když jeden ze zaměstnanců vykuřoval vosy, pouze torzo. Škody půjdou do desítek milionů korun a město už nyní uvažuje o výstavbě nového krytého bazénu. Požár přečká zřejmě jen dětský bazén a administrativní část.

Hasiči v neděli dopoledne strhávali střechu.Video: HZS JK

Článek

Celkem se od sobotního rána vystřídalo na tomto požáru asi 150 hasičů. „V osm hodin ráno proběhlo další velké střídání. Máme na místě osm jednotek. Na požářišti je již pásové rypadlo CAT 336 s třídicím drapákem a demoličními nůžkami,“ uvedla v neděli ráno mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Jednotky hledaly další možná ohniska požáru. Před polednem pak měli hasiči rozebranou téměř celou střechu.

Podle informací Novinek požár začal, když chtěl jeden ze zaměstnanců vykouřit vosí hnízdo. Z počátku se zdálo, že se bude jednat o jeden z běžnějších zásahů, a i první zprávy od hasičů nezněly dramaticky. Oheň se však pod střechou rychle šířil. „Zásah je velmi náročný, hasiči museli pracovat v dýchacích přístrojích a na místo jsme přesouvali potřebnou moderní techniku,“ podotkla mluvčí hasičů.

Foto: HZS JK

Českokrumlovský bazén zasáhl požár.

Případem se zabývají českokrumlovští kriminalisté. „Případ vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení. Příčinou je pravděpodobně nešťastná manipulace s ohněm při likvidaci vosího hnízda,“ potvrdil mluvčí jihočeských policistů Miroslav Šupík. Policisté zatím nikoho z trestného činu neobvinili.

Foto: HZS JK

Krytý bazén v Českém Krumlově pohltil požár.

Nový krytý bazén se nepostaví za den

Plavecký bazén byl nejnavštěvovanějším sportovištěm ve městě, když jej ročně navštívilo asi 75 tisíc lidí. Vyhledávaly jej školy i veřejnost. Požár napjatě sleduje starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO). „Ze současného bazénu zbylo v podstatě jen torzo. Je jasné, že musíme situaci řešit,“ sdělil Novinkám Nogrády.

Zmínil, že současný bazén sice dosluhoval, město uvažovalo o výstavbě nového, ale nepředpokládalo, že bude muset situaci řešit ze dne na den. „V plánech jsme uvažovali, že nový krytý bazén by stál vedle toho stávajícího. Nyní jsme v podstatě na začátku,“ podotkl. Město nemá k novému krytému bazénu připravenou ani projektovou dokumentaci. Podle studií by nový bazén mohl vyjít na 400 až 450 milionů korun a mohl by být hotový do konce roku 2027. „To by byl však opravdu optimistický a ideální průběh,“ míní Nogrády.

Nyní město řeší také to, kam budou jezdit plavat školy a školky. „Jednáme například s Větřní, v úvahu připadají i Lipno, Frymburk a další obce a města poblíž,“ dodal Nogrády.

Zkáza bazénu v Českém Krumlově: Vosy vyháněli kouřem, při požáru se zřítila střecha. Škoda 20 milionů

Krimi

Výběr článků

Načítám