Hlavní obsah

Z chaty na Písecku udělal „nedobytnou tvrz“. Kvůli krádeži elektřiny musela přijet zásahovka

V nedobytnou tvrz se snažil přeměnit šestašedesátiletý muž svou chatu na Písecku v jižních Čechách. Opevnil ji a ploty okolo opatřil cedulemi s varováním o umístění různých nebezpečných zařízení, například samostřílných. Chtěl zřejmě případné návštěvy odradit. Policejní zásahovku si tím ale k sobě domů v podstatě pozval.

Vstup na chatu na Písecku musela jistit policejní zásahovkaVideo: Policie ČR

Článek

Písečtí kriminalisté, kteří se zabývají hospodářskou trestnou činností, prošetřovali tento ojedinělý případ v posledních měsících kvůli krádežím elektrické energie.

„Muž, který je podezřelý z černého odběru, si chatu na Písecku, kde trvale bydlí, doslova opevnil a chtěl být ukrytý před zraky zvenčí. Ploty osadil cedulemi, které informovaly o umístění nebezpečných zařízení,“ popisovala mluvčí písecké policie Kamila Čuřínová Ingrišová.

Foto: PČR JK

Jednu z cedulí na plotě doplňovala i lidská lebka

Do prošetřování okolností podezřele nízké spotřeby energie se tak společně s píseckými kriminalisty zapojili také kolegové z jihočeské zásahové jednotky. Vyšetřovatel měl totiž na počátku března připravený příkaz k domovní prohlídce.

„Vzhledem k tomu, jaké informace muž vyvěsil na ploty kolem pozemku, bylo třeba zajistit bezpečný vstup všem zasahujícím kriminalistům i pracovníkům energetické společnosti. To byla práce pro zkušené policisty ze zásahové jednotky,“ vysvětlila policejní mluvčí.

Foto: PČR JK

Vstup do chaty byl opatřen cedulí informující o samostřílném zařízení

Během rychlé akce se muži ze zásahovky dostali až k chatě a překvapenému podezřelému muži. „Následovala zevrubná domovní prohlídka, během které se potvrdilo podezření, že muž důmyslně mechanicky upravil elektroměr tak, že stál i v době, kdy elektrická zařízení v nemovitosti běžela,“ popisovala Čuřínová Ingrišová.

„Kriminalistický technik na místě zajistil stopy, které odeslal k expertizám z odvětví elektrotechnika, mechanoskopie a genetika,“ doplnila.

Foto: PČR JK

Další cedule ukazovala, že je prostor zajištěn kamerovým systémem

Zásah se vstupem na pozemek se uskutečnil již na začátku března nad ránem, ale policie o něm informovala až na konci června, kdy bylo na základě všech znaleckých zkoumání zahájeno trestní stíhání muže pro krádež.

„Nejméně v době od 20. ledna loňského roku do 2. března roku letošního měl muž upraveným elektroměrem úmyslně vykazovat jiné hodnoty odběru energie a způsobil škodu za bezmála 200 tisíc korun,“ uvedla Čuřínová Ingrišová s tím, že vyšetřování případu pokračuje.

Foto: PČR JK

Záznam z dronu při zásahu policistů na chatě

Zloději energií si plyn připojují i duší od kola

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám