Hlavní obsah

Výprava na bezdomovce v Opavě skončila pro mladíka osmiletým trestem za pokus o vraždu

Osm let vězení. Takový verdikt vynesl ostravský krajský soud nad třiadvacetiletým Pavlem Hříbkem, který loni v červnu málem ubodal muže v jedné z opuštěných budov v Opavě. Rozsudek je pravomocný, vynesen byl na základě dohody o vině a trestu. Hříbkův dvacetiletý kamarád, který se k útoku nachomýtl, dostal jen podmínku za neoznámení trestného činu.

Odsouzený útočník (s pouty na rukou) a jeho kamarád, který zločin neoznámil (v bílé košili)Video: Aleš Honus, Novinky

Článek

Pavel Hříbek se podle spisu do budovy vypravil spolu se svým kamarádem Lukášem Mičkou. Jejich motivem byla zášť vůči lidem na okraji společnosti a cílem návštěvy bylo vyvolat konflikt a vyhnat bezdomovce z míst, kde se často zdržovali.

Ve druhém poschodí se Hříbek dostal do konfliktu s mužem a ženou, kteří tam nocovali. „Během incidentu vytáhl zavírací nůž a ohnal se s ním po muži. Způsobil mu třináct bodných a řezných ran. Šlo o zranění, která muže ohrožovala na životě, a přežil jen shodou šťastných okolností, hlavně díky aktivnímu sebezáchovnému jednání i obraně ze strany své přítelkyně,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Foto: Ales Honus

Pavel Hříbek odsouzený za pokus o vraždu.

Podle něj přitom napadený muž ani jeho přítelkyně nebyli typickými bezdomovci a přespáním v budově řešili jen svoji dočasnou situaci. „Šlo o dvě osoby, které prodělaly léčení v opavské psychiatrické nemocnici,“ sdělil žalobce.

Spolu s Hříbkem byl souzen i jeho dvacetiletý kamarád Mička, který vyvázl nakonec s trestem v délce jeden a čtvrt roku s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Soud ho uznal vinným z neoznámení trestného činu. Na brutálním útoku se podle zjištění vyšetřovatelů žádným způsobem nepodílel, ale věděl o něm a neoznámil ho.

Oba muži s vyšetřovateli spolupracovali, vyjádřili lítost i ochotu k dohodě o vině a trestu. Rozsudek je pravomocný.

Zbili ho a napasovali do nákupního košíku. Za lynč bezdomovce soudí sekuriťáky z nádraží

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám