Hlavní obsah

„Vylepšený“ tachograf připravil řidiče kamionu o spánek a 100 000 korun

Měšín

O české důkladnosti bude ve své domovině referovat řidič kamionu z Rumunska, kterého v úterý zastavila na velkoberanovském úseku D1 policejní hlídka. Detailní prohlídka šoférovi nejspíš ukrojila z protizákonně nastřádaných hodin, a tak před další cestou musel složit kauci 100 000 korun.

Foto: Policie ČR, Novinky

Kontrola byla pro Rumuna nejspíš překvapivě důsledná.

Článek

Speciálně vyškoleným členům Kamion týmu se už při kontrolním měření snímače tachografu na místě něco nezdálo.

„Byly zjištěny nestandardní hodnoty na proudech a jednotlivých odporech. Když pak porovnali data ze záznamového zařízení s daty zaznamenávajícími pohyb vozidel nezávisle na tachografu, našli nesrovnalosti,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková okamžik, v němž 25letý šofér nejspíš začal tušit, že jde do tuhého.

Policisté si přivolali na pomoc odbornou firmu a nechali demontovat snímač od převodové skříně. Zkušeným očím přitom neušla drobná mechanická poškození na ochranném pouzdru snímače, která nemohla vzniknout působením vnějšího prostředí. Dalším krokem tak bylo vyjmutí samotného těla snímače.

„Jeho ohledáním jsme zjistili, že na základní desku snímače byla přidána dodatečná elektronika,“ uvedl vedoucí dálničního oddělení Velký Beranov Jiří Šoukal.

Další kroky tak vedly do kabiny vozu, kde bylo nalezeno aktivační zařízení pro manipulaci s tachografem. Řidič tak mohl ovlivňovat chod záznamového zařízení a zkreslovat časy jízdy a bezpečnostních přestávek.

Zásadní porušení právních předpisů spolu s opodstatněnou obavou, že by se cizinci nemuselo chtít vracet se do Česka k projednání věci, vedly policisty k rozhodnutí o kauci ve výši sto tisíc korun. „Kauce byla následně uhrazena,“ udělala tečku za jednou kontrolou policejní mluvčí.

Kamion převážel krávy, na kruhovém objezdu se přívěs převrátil

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám