Hlavní obsah

Výjezd na prázdniny pohlídá dvojnásobek policistů

První dva prázdninové víkendy jsou obrovským rizikem pro řidiče na silnicích. Na provoz bude kvůli tomu dohlížet mnohem víc policistů. Řidiči by si měli dát pozor na dodržení rychlosti, věnování se jízdě, tedy nepoužívání telefonu při řízení, a také na jízdu v levých pruzích dálnic, které jsou určeny jen k předjíždění. Na začátek prázdnin na silnicích bude dohlížet na 1800 hlídek.

Policie a silničáři se chystají na prázdninový nápor řidičů.Video: Radek Plavecký, Novinky

Článek

Vloni zemřelo během prázdninových měsíců na silnicích 86 lidí, další čtyři stovky se vážně zranily. „Dlouhodobě je nejčastější příčinou rychlost, proto se zaměříme na ni, při extrémním překročení můžeme zadržet i řidičský průkaz,“ upozornil ředitel dopravní policie Michal Hodboď.

Hlídky budou zejména na dálnicích, ale i na dalších frekventovaných úsecích prvních tříd. „Zaměříme se na rychlostní limity, telefonování za jízdy, alkohol i používání pásů,“ upřesnil Hodboď, podle něhož dopravní policie nasadí až dvojnásobek hlídek než při běžném režimu.

Policie upozornila, že hlavně děti mohou z nadšení ze začínajících prázdnin jednat u silnic nepředvídatelně.

Na silnicích budou policisté ve zvýšené míře po celé prázdniny. Budou kontrolovat, jestli mají děti při cestách na kole přilby, ale zaměří se i na chování cyklistů s elektrokoly.

Velké stavby pokračují

Na nápor prázdninových jezdců se připravují i správci silnic. „Budeme se snažit hlavně v úvodním období prázdnin omezit pravidelné údržbové práce. Samozřejmě intenzivně pokračují velké významné stavby, jako je rozšíření obchvatu Brna na dálnici D1 nebo obchvat Plzně na dálnici D5,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Od 5. července má také začít oprava Pražského okruhu D0 u Lochkovského tunelu. „Tady jsme se snažili o co nejmenší překryv s opravami Barrandovského mostu, které se kvůli technickým komplikacím prodlužují, ale snažili jsme se, aby byl překryv prací co nejmenší, aby to řidiče omezovalo co nejméně,“ doplnil ministr dopravy.

Foto: ŘSD

Opravy dálnic a silnic

MAPA: Kde hrozí o prázdninách největší kolony?

Ekonomika

Výběr článků

Načítám