Hlavní obsah

Jednou z verzí výhrůžek školám je tlak z Ruska, řekl Rakušan

Praha
Aktualizováno

Jednou z vyšetřovacích verzí v souvislosti s výhrůžkami školám z tohoto týdne je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) i varianta, že je útok součástí hybridního působení z Ruska nebo jiné země. Od úterka v Česku každý den obdrželo výhrůžný e-mail několik stovek škol, policie závažnost hrozby považuje za velmi nízkou. S podobným problémem se potýkají i školy na Slovensku.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan

Článek

Rakušan to řekl v rozhovoru pro ČTK. Policie podle ministra důkladně prověřuje všechny verze, jednou z nich je i možnost hybridního působení Ruska či jiné cizí země.

„Intenzita toho útoku, koordinovanost, to, že je to mezinárodní útok, to, že se týká určitého spektra zemí, tak na mě to určitě ten dojem vysoce koordinované akce dělá,“ řekl.

Rozdíl je podle něj také v tom, že když takto vyhrožuje například nějaký student školy, je obvykle velmi rychle dohledán.

Výhrůžky školám mohou být hybridní válka proti Evropě, zní z policie

Domácí

„Tady se ukazuje, že i ten proces přesného dohledání je o poznání těžší, takže to svědčí o poměrně promyšleném, sofistikovaném, koordinovaném přístupu,“ dodal.

Kvůli výhrůžkám vznikla ve středu pracovní skupina, ve které mají zástupci ministerstev školství, vnitra, policie a zmocněnkyně pro lidská práva řešit aktuální problémy škol i žáků. Skupina se podle Rakušana poprvé sešla ve středu, ve čtvrtek vytvářela manuál pro školy, jak se v situaci zachovat. Rozeslán měl být v pátek.

V manuálu je podle Rakušana popsáno, jak komunikovat s policií, ale také návod, jak o výhrůžkách mluvit s dětmi.

Pracovní skupina funguje on-line

„Snažíme se pomoci i pedagogické veřejnosti, jak se s dětmi o tom bavit, aby v nich strach nezakořenil,“ řekl.

Pracovní skupina funguje on-line, v případě potřeby by se podle Rakušana sešla na ministerstvu vnitra.

„On-line funguje v reálném čase, sdílí informace. Vyhodnocují se nové hrozby,“ řekl. Pokud by se zjistilo, že relevance hrozby stoupá, bude podle něj skupina vymýšlet nové postupy.

Hromadné výhrůžky školám výbuchem mění cíle i odesílatele

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám