Hlavní obsah

Vyhrožoval muži, který ho udal za přestupek. Že to byl žert, soud neuvěřil

Brno

Jenom jsem žertoval, nemyslel jsem to vážně a všichni to věděli. Takovou obhajobu vytasil muž, který stanul před soudem kvůli vydírání muže, jenž měl proti němu svědčit ve správním řízení. Soud ovšem řečem o legraci neuvěřil a vyděrače z Jihlavy potrestal podmínkou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž loni v březnu zavolal přítelkyni svědka z přestupkového řízení a dožadoval se, aby své oznámení na něj stáhli. V opačném případě měl pro jejího přítele nachystány drsné výhrůžky: „Zmlátí ho Ukrajinci, zlámou mu všechny kosti v těle. Vím, kde bydlí, kam chodí do práce, že má fábii, úkáčka ho zničej a nezáleží na tom, kolik to bude stát, protože já budu v té době v Anglii,“ zapsali přepis hovoru soudci do rozsudku, s kterým se Novinky seznámily.

Muž za vydírání spáchané na svědkovi dostal u jihlavského okresního soudu dvouletý trest vězení podmíněně odložený na 2,5 roku. S trestem se ale nesmířil a podal odvolání k brněnskému krajskému soudu.

Je jedno, jestli měl peníze

„Pronesená slova nemyslel vážně a poškozená i poškozený si toho byli vědomi. V trestním řízení rovněž nebylo prokázáno, že by znal detaily o životě poškozeného, i přestože vyřkl slova, že ví, kde bydlí, kam chodí do práce, jaké má auto. Nebylo zjištěno, zdali poškozený má vozidlo Škoda Fabia či že by obžalovaný disponoval finančním obnosem v řádech statisíců, který by byl schopen použít na to, aby příslušník cizí národnosti ublížil poškozenému na zdraví,“ napsal do odvolání jeho advokát.

Seniora, jenž vyhrožoval ve Svitavách romské rodině, stíhá policie

Krimi

Obžalovaný pak ještě přidal, že se poškození mohli těžko jeho slovy cítit ohroženi, protože po soudním jednání na něj žena vulgárně pokřikovala.

Odvolací senát ale muž nepřesvědčil. „Pokud obžalovaný své jednání a informace, které poškozené sděloval, nemyslel vážně, zůstává otázkou, proč jí vůbec telefonoval. Ze samotného obsahu hovoru, dikce, kterou obžalovaný užíval, obsahu jeho vyjádření těžko dovodit, že by mělo jít o nějaký žert, že by celou věc vážně nemyslel,“ uvedli soudci.

„Je naprosto nerozhodné, zdali obžalovaný ve skutečnosti věděl či nevěděl, kam obžalovaný chodí do práce, jaké má auto a kde bydlí, když takové informace sděloval. Stejně tak je zcela nerozhodné, zdali měl finanční prostředky k tomu, aby zajistil likvidaci či újmu poškozeného,“ dodali soudci s tím, že uložený trest není rozhodně nepřiměřeně přísný.

Zavolám kamarádovi a ten tě za pět tisíc zabije. Soud poslal do vězení tyrana a stalkera

Krimi

Výběr článků

Načítám