Hlavní obsah

Vrtulník vzlétl. Z údajně devastujícího zranění nohy se v Mostě vyklubal stržený nehet

Zdravotnický vrtulník přistál ve středu poblíž centra Mostu na pomoc muži, který měl utrpět devastující zranění na noze. Na místo události ho vyslal operátor zdravotnické záchranné služby poté, co byl volajícím opakovaně ujištěn, že zraněný je v ohrožení života. Po příjezdu zdravotníků sanitou a přistání vrtulníku se ukázalo, že šlo o obyčejné zranění prstu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vrtulník tak vzlétl zcela zbytečně. „O tom, zda bude na místo vyslán vrtulník, rozhoduje operátor, který na základě získaných informací situaci vyhodnotil, že se má jednat o velmi závažné zranění. Proto na místo kromě pozemní posádky letěl i vrtulník,“ popsal Novinkám postup mluvčí ústeckých záchranářů Prokop Voleník.

Volající dispečerovi podle něj několikrát zopakoval, že pacient měl k úrazu přijít ve chvíli, kdy mu na nohu spadl těžký kovový předmět a že je zranění devastující. „Nakonec se ukázalo, že šlo o víko od popelnice a zranění představovalo stržený nehet,“ upřesnil Voleník.

Případy zneužívání záchranné služby se podle něj opakují. „Je to problém. Někteří lidé bohužel při volání na tísňovou linku příznaky zveličují, byť si uvědomuji, že každý pacient vnímá bolest jinak,“ připustil.

Mladík na Klatovsku nalil benzin do ohně. Plameny zasáhly obličej, ruce i nohy

Krimi

Výběr článků

Načítám