Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil šest let muži, který přepadl poštu v Bedihošti

Nevyšlo mu podnikání, dlužil zhruba milion korun, čelil urgencím věřitelů. To Adama Zelinku z Napajedel na Zlínsku dohnalo k zoufalému činu. V Bedihošti na Prostějovsku loni přepadl poštu. Pracovnici tamní pobočky přitom způsobil těžkou újmu na zdraví psychického charakteru. A odnesl si jen pár tisícovek.

Foto: Petr Marek, Novinky

Vrchní soud v Olomouci.

Článek

Krajský soud v Brně ho za to letos 26. března poslal na šest let za mříže a Vrchní soud v Olomouci mu ve čtvrtek tento trest potvrdil. Zároveň musí zaplatit poškozené 230 tisíc korun jako bolestné a nemajetkovou újmu. Zelinkovi, jenž čelí obžalobě také u Okresního soudu ve Zlíně, který ho viní, že v letech 2021 až 2023 vylákal od několika lidí pod příslibem zhodnocení finanční částky v celkové výši 1,721 milionu korun, původně hrozilo až 12 let.

Pětatřicetiletý Zelinka se k loupeži doznal. Tvrdil, že ženě nechtěl nijak ublížit. Loupil prý výhradně kvůli finančním problémům, které jak řekl, si způsobil sám. Bylo to však už podruhé. Před třinácti lety dostal za loupež podmínku. Tehdy s komplicem přepadli hernu. K vrchnímu soudu, kde zpochybňoval zdravotní stav poškozené, který má vliv na právní kvalifikaci činu, osobně nedorazil. Jednání se zúčastnil formou videokonference.

„Co jsem udělal, je hrozné. Není den, kdy bych toho nelitoval. Omlouvám se poškozené i její rodině. Nemohu však souhlasit s tím, že mi je připisován balík zdravotních problémů, kterými trpí. Ty jsou podle mě ovlivněny dalšími okolnosti z jejího života, například tím, že přepadena v rámci svého zaměstnání byla už v minulosti,“ řekl ve čtvrtek u vrchního soudu Zelinka. V odvolání požadoval vrácení věci krajskému soudu za účelem vypracování znaleckého posudku týkajícího se zdraví poškozené a nového rozhodnutí, nebo mírnější trest.

Jen jsem ji obejmul, hájil se lupič. Pošťačka utrpěla trauma, muž dostal šest let

Krimi

Vrchní soud však jeho argumenty neakceptoval. „Z kamerového záznamu je jasně patrné, jak si obžalovaný počínal. Tedy násilně. O tom není pochyb. Stejně tak o posttraumatické stresové poruše, kterou přepadená žena od té doby stále trpí. Z důkazů to jednoznačně vyplývá. Právní kvalifikace je tedy správná,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Daniel Plšek.

Snížení trestu podle něj nepřicházelo v úvahu. „Nemohli jsme přehlédnout skutečnost, že loupežného přepadení se už jednou dopustil. Tehdy dokonce se zbraní, plynovou pistolí. Šestiletý trest je z tohoto pohledu podle našeho názoru spíše mírný. Přísnější jsme ale uložit nemohli, neboť chybělo odvolání žalobce,“ dodal soudce.

Zelinka poštu přepadl loni 20. dubna. Přijel k ní ráno autem, které si půjčil od rodičů. V budově pošty na začátku polední přestávky počkal na chvíli, kdy úřednice půjde zamknout vstupní dveře. Maskovaný a s rukavicemi na rukou ji potom chytil kolem krku a násilím odvlekl za skleněnou přepážku. Tam jí dal do ruky igelitovou tašku a nařídil, aby do ní vložila veškerou hotovost. Žena to z obavy o svůj život udělala. Pak ji donutil lehnout si na břicho na zem a stahovací páskou jí svázal ruce a nohy. Když mu řekla, že v budově jsou kamery, vyděsilo ho to, nepočkal na odemknutí hlavního trezoru, vzal klíče od budovy, zamkl hlavní vchodové dveře a s uloupenými penězi, bylo to jen několik desítek tisíc korun, odešel. Ženě se poté podařilo telefonem přivolat pomoc a policisté začali po pachateli hned pátrat. Pomohl jim i kamerový záznam. Zadržen byl hned další den.

Nic ti nedám! Statečná seniorka na Jablonecku se ubránila lupiči s pistolí, ustála i úder loktem

Krimi

Výběr článků

Načítám