Hlavní obsah

Vrah dítěte v Děčíně žádal o obnovu řízení, u soudu neuspěl

Ústecký krajský soud zamítl v pondělí návrh na obnovu řízení v případu odsouzeného vraha, který se z počátku roku 2022 podílel na surové vraždě třináctiletého dítěte. Soud mu vyměřil 17 let vězení, jeho mladistvému komplici o polovinu méně. Obhájce odsouzeného předložil soudu nový znalecký posudek, v němž stojí, že odsouzený měl snížené rozpoznávací schopnosti. Soud uvedl, že nebyly splněny podmínky pro povolení obnovy procesu.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Krajský soud v Ústí nad Labem

Článek

Původní verdikt pro oba násilníky potvrdil pražský vrchní soud. Vyhlášení rozsudku prvoinstančního soudu provázely emoce, protože se pozůstalým zdály tresty nepřiměřeně nízké, což soudce tehdy mimo jiné zdůvodnil tím, že mladíci prohlásili vinu.

Vražda se stala v únoru 2022 v Děčíně. Mladíci ji plánovali. Podle matky oběti se chlapci přátelili. Dvojice dítě trýznila několik desítek minut, způsobila mu mnohočetná zranění nožem, kleštěmi, vlastní silou a kameny. Své počínání si mladíci natáčeli. Do nezletilého mimo jiné ryli nožem a popsali ho satanistickými znaky a nápisy. Dítě zemřelo kvůli otoku těžce pohmožděného mozku.

Několik hodin po činu odvezla oba mladíky na policii matka mladšího z nich poté, co se jí přiznali se slovy, že „udělali něco strašného“.

Motivací mladíků byla podle soudu neopětovaná láska. „Byl to nešťastný trojúhelník, i když je otázkou, jestli si poškozený nějakého trojúhelníku vůbec byl vědom. Starší z odsouzených miloval poškozeného a mladistvý miloval staršího z pachatelů. Poškozený zcela neopětoval lásku staršímu, tak se ho odsouzený rozhodl zbavit. Mladistvý spolupachatel se na tom podílel, protože si odstranil konkurenta,“ uvedl předseda senátu ústeckého krajského soudu Martin Majchrák při vynesení původního rozsudku.

Nešťastná láska skončila brutální vraždou 13letého chlapce. Soud potvrdil mladíkům 17 a 8,5 roku

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám