Hlavní obsah

Vodáci se s lodí převrátili na Ohři. Mobil automaticky volal pomoc, i když ji nepotřebovali

Velichov

Hasiči hledali během středečního podvečera poblíž Velichova na Karlovarsku dva vodáky, kteří se s lodí převrátili na řece Ohři. Mobil, který měl jeden z nich ve vaku, totiž vyslal tísňový signál. Jednotky nakonec dvojici, jež bez problémů pokračovala v plavbě, po půlhodině vypátraly.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Dva vodáci se převrátili na řece Ohře. Mobil vyhodnotil, že se jedná o nehodu, a vyslal tísňový signál.

Článek

Když se loď převrátila, telefon situaci vyhodnotil jako nehodu a automaticky oznámil událost na operační středisko hasičů. Ti se pokoušeli zpětně majiteli mobilu dovolat a poslali mu také zprávu, nikdo však nereagoval. „Šlo o terén poblíž Velichova na Karlovarsku. Na místo vyjely tři naše jednotky, vyrazila také policie,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kasal.

Na souřadnicích z tísňového volání však nikdo nebyl. „Od místních obyvatel jsme se dozvěděli, že v uvedeném čase se převrátila loď se dvěma vodáky. Ti ale loď otočili, posbírali své věci a odpluli,“ pokračoval Kasal.

Hasiči dvojici zhruba za půl hodiny našli v kempu. Vodáci si až potom zkontrolovali telefon, který se nacházel ve vaku. Neměli tušení, že mobil vyslal tísňový signál, ani o celé záchranné akci.

Kasal sdělil, že automatické informace z telefonů či osobních vozidel přicházejí prakticky denně. U vodáků šlo však o první případ. „Pokud dojde k vyslání tísňového signálu omylem, což se může stát, je dobré zareagovat na zpětné volání z operačního střediska nebo rovnou kontaktovat hasiče,“ doporučil.

Jel na Sokolovsku na elektrokoloběžce a srazil chodce, ten podstoupil několik operací

Krimi

Výběr článků

Načítám