Hlavní obsah

„Vlastizrádci budou viset, Ukrajinci jsou bastardi.“ Dezinformátor Netík dostal za své výroky podmínku

Jeden z předních českých dezinformátorů Jakub Netík vyfasoval v úterý od Obvodního soudu pro Prahu 7 27měsíční podmíněný trest za nebezpečné vyhrožování a další trestné činy. Těch se měl dopustit svými výroky o Vítu Rakušanovi (STAN) a zbytku vlády, kteří podle malíře pokojů Netíka „budou viset“. Netík od počátku jakoukoliv vinu odmítal a na místě se proti verdiktu odvolal.

Jakub Netík (vpravo) se svým obhájcem Jindřichem Rajchlem k verdiktu souduVideo: Novinky

Článek

Soudce Michal Prokop měl o Netíkově vině poměrně jasno. „Soud nemá pochyby o tom, jakým způsobem to bylo myšleno, jakým to bylo pronášeno, nikdy se těm lidem neomluvil,“ uvedl soudce v reakci na Netíka i jeho obhájce, kteří tvrdili, že měl obžalovaný na mysli, že budou politici viset ve smyslu plakátu z budovy ministerstva vnitra.

„Neznám jediného politika, který by se vzdal své funkce jenom proto, že by mu hrozilo, že bude viset nějaký obrázek někde na zdi,“ dodal soudce v reakci na Netíkovy výhrůžky politikům, kterými jim dával na výběr: „Je pouze na vás, jestli se vzdáte své politické aktivity, nebo budete viset.“

Soudce zároveň vypíchl společenskou škodlivost Netíkových výroků, které nepronesl jen někde v soukromí, ale na zcela veřejném místě. Navíc je podle soudce zcela důvodné předpokládat, že svým projevem může ovlivnit své fanoušky a jeho proslovy tak můžou mít určitou váhu. Soudce v této souvislosti zmínil loňský incident z pražského městského soudu, kdy zfanatizovaný dav fanoušků jiných dezinformátorů vylomil dveře jednací síně.

Dezinformátor Netík odmítl odvolat, že členové vlády budou viset

Krimi

Trest je souhrnný, včetně loňského trestu Okresního soudu v Litoměřicích za schvalování genocidia. Dva a čtvrt roku dlouhý trest vězení je tak podmíněně odložen na čtyři roky.

Malíř pokojů z Roudnice nad Labem Netík podle obžaloby vyhrožoval před dvěma lety na pražské demonstraci před budovou ministerstva vnitra.

„Rakušane, vládo, prezident Putin zná viníky. Stejně tak jako on visel tam na té budově, tak i vy všichni vlastizrádci tohoto národa, kteří adorujete fašismus v této zemi, budete taky viset, do jednoho! Tahle slova neodvolám, nikdy v životě!“ hulákal směrem ke skupince lidí Netík. Na sociálních sítích pak opět vyhrožoval znovu vládě, ale i někdejšímu radnímu České televize Zdenku Šarapatkovi nebo předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Daně Drábové, že budou viset.

Rajchlova marná obhajoba: Měli viset na plakátech

Podle žalobkyně Jany Behenské šlo o naprosto zjevné výhrůžky smrtí. Netík, který během hlavního líčení v podstatě pouze opakoval, že výroky neodvolá nebo že současná vláda adoruje nacismus a fašismus, podle svého obhájce, aktivisty a politika Jindřicha Rajchla (PRO 2022) neměl na mysli „viset“ ve smyslu viset na šibenici, ale vyvěšením plakátů dotyčných na budovu ministerstva.

„Pokud vím, Vladimir Putin nevisel oběšením. Přirovnává to k jinému aktu, kdy byl vyvěšen plakát Vladimira Putina v pytli na mrtvoly (z budovy ministerstva),“ uvedl v závěrečné řeči Rajchl, podle kterého jde o „plochou, plonkovou výhrůžku“. Podle zmocněnce poškozených Artura Ostrého je nicméně naprosto zřejmé, co Netík svými výroky myslel. „Každému smyslu nezbavenému je to zřejmé. Je zřejmé, že (Netík) naprosto ví, co činí,“ řekl Ostrý.

Rajchl rovněž argumentoval rozhodnutím Nejvyššího soudu, podle kterého byl výrok někdejšího radního Jesenice Martina Langa o tom, že bývalý prezident Miloš Zeman „je jako druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“, přestupkem.

Ukrajinské děti označoval za zvířata

Netík byl obžalován také z hanobení národa, rasy, etnické či jiné skupiny osob, kdy ukrajinské děti označoval za zvířata, bastardy a podobně.

Netíkovi před měsícem Krajský soud v Ústí nad Labem pravomocně potvrdil patnáctiměsíční podmíněný trest za popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Netík se toho dopustil natáčením svých videí, kdy po invazi ruské armády na Ukrajinu na tuto slovně útočil, litoval, že Putin nešel dále na Západ, chválil jej za to, že „čistí Ukrajinu od fašistů“, a doufá, že ruský vůdce vyčistí Evropu od „čmoudů, kteří budou znásilňovat naše matky, ženy a dcery“.

Obvodní soud pro Prahu 7 čekal právě na výsledek odvolacího jednání, aby sám mohl rozhodnout.

Soud potrestal dezinformátora Netíka za výroky proti míru

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám