Hlavní obsah

Vidina snadného zisku zvítězila. Vystřízlivění stálo tři miliony

Vidina rychlého zbohatnutí na plné čáře porazila opatrnost a rozvahu ženy středního věku z Vyškovska. Když na sociální síti před necelým půlrokem zaregistrovala videoreklamu lákající na snadno zhodnocené investice, reagovala na ni. Přišla o tři miliony.

Foto: ESET software spol. s r.o.

Všechny úspory lze ztratit jedním kliknutím na chytrém telefonu

Článek

Další scénář události? Nesčetněkrát opakovaný, stále úspěšný a se stejným koncem, lišící se jen částkou, o kterou naivní oběť přišla.

„Ženě se záhy se ozvali specialisté, kteří jí nabídli výhodné zhodnocení vložených finančních prostředků. Osobní bankéř pak poškozenou přesvědčil, aby mu zpřístupnila svůj počítač i internetové bankovnictví. Pod jejím dohledem pak postupně investoval do kryptoměn. Zřídil také poměrně vysokou půjčku. Všechny peníze následně ve čtrnácti platbách odeslal na zahraniční účty,“ popsal další děj policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Tím ještě žně podvodníků neskončily. Neznámého obchodníka pak vystřídala jeho údajná kolegyně. „Ženu, která už chtěla získat vložené prostředky i se zajímavým ziskem, přesvědčila k dalším čtyřem platbám. Jednalo se o údajné ověření likvidity a zdanění. Celkem poškozená prostřednictvím podvodníků odeslala na různé účty více než tři miliony korun,“ dodal Malášek.

Podvodné obchody i výzvy k ověření hesla jsou stále úspěšné

Podobný scénář se odehrál v případě třiačtyřicetiletého muže z okolí Letovic na Blanensku. Podvodníci, vydávající se za experty na investování do kryptoměn, od něj vylákali více než tři sta tisíc korun. O obdobnou sumu přišel i šestašedesátiletý muž z Břeclavska. Toho neobral virtuální obchodník, ale reagoval na podvodný e-mail, v němž měl ověřit přihlašovací údaje ke svému kontu. Řídil se instrukcemi odeslanými tvůrci podvodného e-mailu, kteří tak získali přihlašovací údaje k jeho účtu. Následně ho ve třech transakcích připravili o více než tři sta tisíc korun.

Chtěla investovat do ropy a drahých kovů. Přišla o 840 tisíc

Krimi

Výběr článků

Načítám