Hlavní obsah

Věznice vyloučila, že by imám z Karlovarska týrající ženu a děti zemřel cizím zaviněním

Okolnosti smrti muslimského duchovního Sadáma H., který před několika týdny zemřel v českém kriminále, stále nejsou zcela jasné. Padesátiletý Jordánec, jemuž letos v dubnu uložil Krajský soud v Plzni za surové bití české manželky a jejich dětí nepodmíněný trest 4,5 roku, si stěžoval svému advokátovi, že je za mřížemi terčem šikany, jak ze strany odsouzených, tak údajně i dozorců. Vedení Vězeňské služby (VS) nyní informovalo, že za jeho smrtí nestojí nikdo další.

Muslimský duchovní Sadám H. u Krajského soudu v Plzni letos v dubnuVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

„K úmrtí odsouzeného došlo během jeho pobytu ve vězeňské nemocnici v Praze na Pankráci. V tomto případě neevidujeme podezření na cizí zavinění,“ sdělila Novinkám Vladimíra Tošnarová z kancelář generálního ředitele VS. Stejně tak odmítla, že by imám spáchal sebevraždu.

Imám z Karlovarska přes 10 let surově bil manželku i děti, jde za mříže

Krimi

Co tedy bylo příčinou smrti, zda například došlo k nějakému úrazu, či se jednalo o vážné onemocnění, Tošnarová nesdělila. „Informace o vězněných osobách a průběhu jejich výkonu trestu může Vězeňská služba podle zákona o výkonu trestu odnětí svobody podávat pouze osobám blízkým,“ vysvětila.

Podle advokáta Pavla Ruseva měl jeho klient strach, že ve vězení nepřežije. „Psychicky to tam špatně snášel. Ale nečekal jsem, že skutečně zemře. Nemám k tomu ale žádné podrobnosti,“ dodal.

Prostředí vězení prý bylo nepříjemné

Na špatné zacházení si imám svému obhájci stěžoval už při pobytu ve vazbě, kde skončil v září 2022. „Pro svůj vzhled, barvu pleti, náboženské vyznání a komunikační problémy je terčem šikany ze strany spoluvězňů, ale i dozorců. Každý den musí snášet rasistické a vulgární nadávky. Výjimečné nejsou ani fyzické útoky od mnoha recidivistů, kteří si jen tupě potřebují dokázat svoji nadřazenost,“ napsal Rusev soudu s tím, že pro obžalovaného jako univerzitně vzdělaného člověka, který je profesí učitelem, je takové prostředí nepředstavitelně nepříjemné.

Upozornil také na to, že během několikaměsíčního pobytu za mřížemi Sadám H. zhubl 30 kilo a ani přes časté žádosti mu není poskytována dostatečná zdravotní péče.

Krajský soud v Plzni poslal Jordánce, který dlouhodobě pobýval na Karlovarsku, na 4,5 roku do věznice s ostrahou. Podle rozsudku více než deset let tyranizoval rodinné příslušníky. Před soudem se snažil Sadám H. hrubé chování ke své české manželce a nemilosrdné trestání dětí obhájit svojí vírou a s ní spojenými zvyklostmi ve své rodné zemi.

„Manželce přikazoval, co smí a nesmí dělat. Urážel ji nadávkami, že je špína, odpad či kráva. Ženu také bil tyčí přes ruce a nohy, svazoval nebo tahal za vlasy. Dále jí zakazoval, aby mu mluvila do výchovy jejich dětí. Musela strpět i to, že si obžalovaný přivedl do jejich společného bydliště další manželku, která tam s nimi pobývala,“ stojí v obžalobě.

Podle spisu dále drezíroval a krutě trestal čtyři nezletilé děti. Za drobné prohřešky, jako například neznalost koránu, je mlátil vařečkou nebo svazoval do kozelce a dloubal je přitom do žeber, i když plakaly a prosily ho, aby to nedělal. Vše vyvrcholilo v srpnu 2022.„Syna a dceru bil tři dny po sobě do všech částí těla, přičemž je nutil za trest stát na jedné noze u zdi s rukama nad hlavou,“ upozornil státní zástupce.

Souhlasila s druhou ženou

Podle závěru soudu šlo o naprosto neakceptovatelné chování, které z pohledu všech možných kultur postrádá základní zásady slušnosti a morálky. „Obžalovaného nelze v žádném případě omlouvat tím, že vyrostl v jiném prostředí. Pokud žil v České republice, bylo jeho povinností dodržovat zákony této země. A jakákoliv jejich neznalost ho neomlouvá,“ uvedla předsedkyně senátu krajského soudu Simona Kuboušková.

Sama poškozená uvedla, že si Sadáma H. vzala v roce 2012 krátce poté, co přijala islám jako náboženství. Mají spolu celkem pět dětí. Připustila, že na ni byl muž přísný a vše jí dával za vinu. „Trápila jsem se tím, ale spoléhala na to, že manžel ví, co je podle víry správné. Dokonce jsem zpočátku souhlasila, aby si přivedl druhou ženu, s tím, že mi bude pomáhat s chodem domácnosti. Zjistila jsem ale, že šlo jen o uspokojení jeho,“ řekla žena.

Pražský imám dostal 10 let. Neuznávám vaši legislativu, řekl soudci a při verdiktu seděl

Krimi

Výběr článků

Načítám