Hlavní obsah

Velmi dobře se bavil. Vrchní soud odmítl odvolání muže, který shodil z hradeb Špilberku turistu

Olomouc

Na 10,5 roku za mříže poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci Slováka Daniela Madarásze (37) za to, že při rozlučce se svobodou schválně shodil z hradeb brněnského Špilberku německého turistu. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 11. dubna, proti kterému se obžalovaný odvolal. Za pokus vraždy mu hrozilo až 18 let vězení. Poškozený pád z více než šesti metrů přežil jen shodou náhod.

Daniel Madarász u olomouckého vrchního souduVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Madarász vinu nikdy nepřiznal. Svaloval ji na svého bratrance, který se divoké jízdy Slováků po jihomoravské metropoli rovněž účastnil. Právě ten měl podle něj do cizince strčit.

„Chci jen, aby tento soud rozhodl spravedlivě. Jednání u krajského soudu nebylo vůči mně vedeno fér. Jsem deset měsíců odříznutý od světa, od rodiny. Proč to bratranec udělal, netuším. Kdybych to byl já, přiznal bych se,“ řekl u vrchního soudu Madarász. Ve svém odvolání požadoval vrácení věci krajskému soudu za účelem doplnění dokazování. Kromě toho, že odmítl vinu, nesouhlasil ani s právní kvalifikací.

Foto: Petr Marek, Novinky

Daniel Madarász u Vrchního soudu v Olomouci

Vrchní soud však jeho argumenty neakceptoval a odvolání zamítl jako nedůvodné. „Poškozený jako pachatele jednoznačně popsal muže v bílém tričku, a to měl jako jediný z celé skupiny na sobě právě obžalovaný. Potvrdili to i další svědci,“ uvedl předseda senátu olomouckého vrchního soudu Roman Raab.

Dlouhá rozlučka se svobodou. Slovák, který z hradeb Špilberku shodil turistu, dostal 10,5 roku

Krimi

Z kamerového záznamu zase podle něj vyplývá, že se Madarász situací „velmi dobře bavil“. „To je ovšem v rozporu s jeho tvrzením u krajského soudu o tom, jak byl ze všeho opařený. Tato jeho výpověď byla účelová a neodpovídala pravdě,“ zdůraznil soudce.

Správná je podle něj i právní kvalifikace. „Je zřejmé, že v důsledku pádu ze zídky, pod kterou může být velká díra, mohl poškozený zemřít. V takovém případě se jedná o pokus vraždy v nepřímém úmyslu,“ vysvětlil Raab.

Vše se odehrálo loni 1. září večer v parku u brněnské pevnosti. Madarász měl v tu dobu už s kamarády za sebou tah Brnem, kde nechyběl ani alkohol. Skupina při cestě ze Špilberku uviděla na hradební zídce sedícího mladého německého turistu, který zrovna telefonoval se svými rodiči.

Obžalovaný tam na něj v angličtině zavolal „zabiju tě“. Poškozený jim nabídl takzvaný high five a plácli si. Madarász pak k němu nečekaně přistoupil, úmyslně do něj strčil a mladík spadl z více než šestimetrové výšky. Pád naštěstí přežil. Utrpěl však při něm zlomeniny obratlů, pneumotorax a musel být operován. Podle jeho zmocněnce má navíc posttraumatickou stresovou poruchu a bojí se chodit na veřejnost.

Obžalovaný a všichni jeho kumpáni pak z místa činu utekli, vrátili se do hotelu, převlékli se a pokračovali v oslavě. Ráno při snídani Madarásze zadržela policie.

Rouhačská rozlučka se svobodou. Ženich dostal v Itálii pokutu za kostým Ježíše Krista

Koktejl
Související témata:
Daniel Madarász

Výběr článků

Načítám