Hlavní obsah

Vážná nehoda tří aut na Svitavsku. Záchranáře přivolaly hodinky řidičky

Koclířov

Následky vážné nehody tří aut v úterý řešili záchranáři s hasiči a policií na Svitavsku. Dva zraněné museli ze zdemolovaných strojů vyprostit pomocí speciálního zařízení, do nemocnice je zdravotníci přepravili vrtulníky. Samotnou pomoc na začátku přivolalo hlášení na tísňovou linku vyslané hodinkami.

Foto: HZS Pardubického kraje

Následky vážné nehody na Svitavsku

Článek

Nehoda se krátce po 5. hodině stala na silnici I/35 u obce Koclířov. Podle hasičů se srazilo nákladní auto, dodávka a osobní vozidlo.

„Hasiči z osobního auta a dodávky museli vyprostit pomocí hydraulického zařízení dvě osoby, které byly předány do péče zdravotníkům,“ informovala mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Oba vážně zraněné přepravily do nemocnice záchranářské vrtulníky. Při střetu ještě uniklo zhruba 300 litrů nafty, kterou zlikvidovali hasiči.

Řidič s mercedesem přeletěl na Přerovsku svodidla. Záchranáře přivolal automatický systém

Krimi

Mluvčí zmínila, že operátoři tísňové linky se o nehodě dozvěděli z jediného zdroje, kterým byly hodinky řidičky osobního vozu. Tato zařízení umí sama vyslat nouzový signál při situacích, jako jsou silné nárazy, načež záchranáře navedou na přesné místo.

Podobně je tomu u tzv. eCall, celoevropského systému automatického tísňového volání, u kterého lze patřičným zařízením vybavit auto.

Úskalím zmíněných systémů se ale může stát jejich samotné nastavení, kdy například zburcují tísňovou linku, i když zařízení jen spadne uživateli na zem. Na zbytečné výjezdy vyvolané podobnými omyly upozorňovali již dříve například hasiči.

Foto: HZS Pardubického kraje

Vážná nehoda na Svitavsku

Mobil spadne na zem a spustí tísňové volání. Záchranáři pak vyjíždějí zbytečně

Domácí

Kamiq v Praze narazil čelně do zdi. Těžce zraněnému pomohl automatický systém

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám