Hlavní obsah

Vandal poškodil sochu Nicholase Wintona v Praze, za uchem měl vytetovaný samopal, kamera natočila i svědky

Praha

Kvůli poškození sochy sira Nicholase Wintona na hlavním nádraží v Praze hledá policie čtveřici, kterou na místě zachytila bezpečnostní kamera. Jeden ze dvou mladíků strhl ze sochy brýle, dívka se pak snažila na sochu vylézt.

Poškození sochy Nicholase Wintona v PrazeVideo: Policie ČR

Článek

Incident se stal již na konci července, policie ale dosud podezřelého nedopadla, obrátila se proto nyní na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání.

Bezpečnostní kamera umístěná na 1. nástupišti zachytila, jak skupinka mladých lidí (dva mladíci a dvě dívky) kolem půl páté hodiny ráno na soše nacvičovali bojové údery, načež v jedné chvíli mladý muž strhl ze sochy brýle, které si pak zkoušel nasadit. Pak odešli neznámo kam.

Podle police vznikla škoda za více než deset tisíc korun. Pátrání po podezřelém zatím nepřineslo úspěch.

Foto: Policie ČR

Pátrání v případu poškozené sochy Nicholase Wintona

„Policisté potřebují vyslechnout i všechny jeho kamarády, kteří se s ním v tu dobu nacházeli na místě, jelikož jsou svědky události,“ informoval v pondělí o případu mluvčí policie Richard Hrdina.

Ohledně pátrání mluvčí zmínil, že jedním z viditelných poznávacích prvků je u hlavního podezřelého tetování, kterým má pokrytou zadní část hlavy a k tomu má vytetovaný obrázek samopalu nad levým uchem.

Policie případ vyšetřuje jako poškození cizí věci s trestní sazbou jednoletého vězení.

Foto: Policie ČR

Poškození sochy Nicholase Wintona v Praze

Sir Nicholas Winton byl britský humanitární pracovník, který se zapsal do dějin tím, že v roce 1939 zachránil z území okupovaného Československa 669 židovských dětí. Zorganizoval jejich odjezd vlakem do Velké Británie, díky čemuž se vyhnuly transportům do koncentračních táborů, kde by většinu z nich čekala smrt v plynových komorách.

Památník na hlavním nádraží připomínající čin sira Nicholase pochází z dílny sochařky Flor Kentové. Instalován byl v roce 2009. Charakteristické Wintonovy brýle se od té doby ze sousoší opakovaně ztratily, při rekonstrukci nástupiště proto na místě před několika lety přibyla kamera.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sir Nicholas Winton

Socha Nicolase Wintona v Praze má znovu stržené brýle, kamera zachytila dvojici s dítětem

Krimi

Výběr článků

Načítám