Hlavní obsah

V opilosti postřelil druhého muže do obličeje, jde do vazby

Pardubice

Okresní soud v Pardubicích poslal ve středu před polednem do vazby padesátiletého muže, který v pondělí dopoledne postřelil známého nedaleko dálnice D35 na Pardubicku. Při konfliktu byl o šestnáct let mladší poškozený zraněn střelnou zbraní v obličeji. Zatímco si došel sám pro pomoc na nedalekou benzínovou pumpu, střelec z místa činu utekl. Policisté ho dopadli v Dolní Rovni asi po dvou hodinách.

Okresní soud v Pardubicích poslal obviněného z pokusu vraždy do vazby.Video: Ludmila Žlábková, Novinky

Článek

„Obviněný k věci vypovídal, jednání proběhlo bez emocí a v klidu,“ uvedl soudce Karel Gobernac a dodal, že celý incident se z jeho pohledu stal ze zcela zanedbatelných příčin. Potvrdil, že návrhu státního zástupce vyhověl a schválil uvalení vazby.

„Obviněný byl vzat do vazby z důvodu vazby předstižné a útěkové, tedy proto, že je ohrožen vysokou trestní sazbou z důvodu kvalifikace, což je pokus zločinu vraždy, a také z obavy, že by mohl pokračovat v jednání. Hned na místě si ale obviněný podal stížnost proti rozhodnutí,“ uvedl státní zástupce Lukáš Hrubý.

„Jediné, co mohu říct, že v tomto případě nehrozí, že by to byl pachatel, který by měl působit nebezpečně vůči okolí. Spíš to byla záležitost osob, které se znají,“ nechtěl být státní zástupce konkrétnější k okolnostem vlastního činu ani k výpovědi obviněného u vazebního soudu. „Vyšetřování stále ještě probíhá,“ vysvětlil.

Střelba u D35 na Pardubicku: Muže obvinili z pokusu o vraždu

Krimi

Obviněný je ohrožen trestní sazbou deset až osmnáct let. V případě pokusu o vraždu je možné jít i pod tuto hranici, záležet však bude na dalších okolnostech.

„Podstatné je, že poškozený přežil,“ poznamenal státní zástupce. Byla to ale podle něho spíš velká shoda náhod, ne zásluha obviněného. Ten byl navíc v době spáchání skutku výrazně pod vlivem alkoholu.

„Pro poškozeného bylo zásadní, že k činu došlo v dochozí vzdálenosti od benzínové čerpací stanice, byla to otázka několika minut, kde shodou okolností zrovna byla posádka zdravotnické záchranné služby, která tu byla na občerstvení. Jak by to dopadlo, kdyby tam nebyli, než by dojela sanitka, to jsou ale jen spekulace,“ dodal státní zástupce Hrubý.

Dramatické zadržení muže na Lounsku: na zásahovku vybafl od dveří

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám