Hlavní obsah

V Karlových Varech zatkli Ukrajince podezřelého z financování islámských teroristů

Policisté v minulých dnech zadrželi v Karlových Varech Ukrajince, na kterého vydaly belgické úřady evropský zatykač pro podezření z financování aktivit islámských teroristů. Krajský soud v Plzni cizince poslal do vazby do doby, než rozhodne o jeho případném vydání do Belgie.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Policisté zadrželi hledaného Ukrajince v Karlových Varech.

Článek

„Soud v Antverpách vydal evropský zatýkací rozkaz, kde je uvedeno, že zadržený muž je podezřelý z převodu peněz ve prospěch teroristických organizací, kterými se financují jejich aktivity převážně v severní Sýrii a Afghánistánu,“ řekl Novinkám místopředseda krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček.

Podle něj by mělo plzeňské krajské státní zastupitelství do měsíce podat soudu návrh na předání cizince do Belgie, kde má také trvalý pobyt.

„Soud pak rozhodne, zda jsme oprávněni ho vydat. Nepřezkoumáváme jeho vinu, ale jen oboustrannou trestnost. To znamená, zda to jednání, pro které je stíhán v cizí zemi, je trestné i v České republice. V tomto případě to tak je,“ uvedl dále Sedláček.

V Itálii zatkli tři Palestince podezřelé z plánování teroristických útoků

Evropa

Ze zatykače vyplývá, že je muž s ukrajinským občanstvím stíhán pro trestné činy přípravy teroristického útoku, podílení se na aktivitách teroristické organizace a financování terorismu, za což mu podle belgického zákona hrozí 10 let vězení.

Tamní vyšetřovatelé tvrdí, že muž měl působit od loňského prosince ve vysoce organizované skupině osob převážně ruského původu, která se ztotožňuje s extremistickou ideologií spojenou s Islámským státem a má získávat peníze pro možné financování teroristických trestných činů. Skupina se také údajně zabývá i nákupem a přepravou materiálu pro výrobu výbušnin.

Nic špatného prý neudělal

Podle Sedláčka zadržený Ukrajinec během vazebního jednání tvrdil, že v Karlových Varech byl na léčebném pobytu po úrazu nohy. „Žádnou lékařskou zprávu jsem ale neviděl. Pokud jde o vinu, tak se vyjádřil v tom smyslu, že nedělá nic špatného. Proti předání do Belgie neprotestoval, naopak chtěl, aby proběhlo co nejdříve, aby mohl tamním orgánům vše vysvětlit,“ dodal místopředseda soudu.

Cizince během eskorty a v budově soudu hlídalo několik po zuby ozbrojených zakuklenců. „Policie to vyhodnotila jako riziko,“ doplnil Sedláček.

Také plzeňská věznice kvůli pobytu zadrženého muže za mřížemi zavedla mimořádná bezpečnostní opatření. „Já to nebudu komentovat,“ reagoval na dotaz Novinek ředitel věznice Drahoslav Červinka.

Je to vážné, přiznává německá ministryně vnitra. Slibuje tvrdý postup proti islamistům

Evropa
Související témata:
Ukrajinští teroristé

Výběr článků

Načítám