Článek
Cukrovar je druhým největším v Českém republice. Požár vypukl uvnitř jeho filtračního zařízení.
„Kromě hašení museli hasiči nasadit i jeden proud s pěnou na ochlazování filtrační technologie. Požár byl lokalizován v 16:34 hodin,“ uvedl mluvčí hasičů Radek Mencl s tím, že poté se dohašovaly filtry a proběhla kontrola pomocí termokamery.
Po půl šesté už velitel zásahu ohlásil likvidaci požáru a místo si převzal majitel objektu k dohlídce požářiště.
Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 750 tisíc korun, naopak uchráněny byly hodnoty za více než 4 miliony. Příčina požáru je předmětem šetření.
Cukrovar zvládne denně zpracovat 8 tisíc tun řepy. Ročně se tu vyrobí asi 150 tisíc tun cukru, tedy asi 40 procent roční spotřeby v Česku. Pouze cukrovar v Dobrovici na Mladoboleslavsku zvládne víc. Oba patří společnosti Tereos TTD.
Před jednadvaceti lety zničil požár velkou část technologie meziříčského cukrovaru, škoda tehdy činila asi 70 milionů korun. Policie ani vyšetřovatelé hasičů ale viníka ani jasné příčiny jeho vzniku nikdy nevypátrali.