Hlavní obsah

Zkáza bazénu v Českém Krumlově: Vosy vyháněli kouřem, při požáru se zřítila střecha. Škoda 20 milionů

Český Krumlov
Aktualizováno

Několik hasičských jednotek od sobotního dopoledne likvidovalo požár střechy bazénu v Českém Krumlově. Plameny vyšlehly poté, kdy zaměstnanec vykuřoval vosí hnízdo. Teprve kolem 21:30 hasiči informovali, že se jim podařilo požár lokalizovat. Střecha objektu se propadla. Škodu vyšetřovatelé odhadli na 20 milionů korun, policie případ prověřuje jako obecné ohrožení.

Hasiči zasahují u požáru střechy bazénu v Českém KrumlověVideo: HZS JK

Článek

Podle informací k 18:30 se střecha začala rozpadat – kus se již zřítil dovnitř. Požár se podařilo lokalizovat až kolem půl desáté v noci.

„Střechu ochlazujeme svrchu i zespodu, požár se ale stále šíří vnitřní skladbou. Podařilo se nám ho zachytit u střechy dětského bazénu a kancelářských prostor. Zároveň neustále střídáme desítky hasičů,“ uvedli hasiči na síti X.

Hořet začalo kolem 8:30, nejdřív se linul kouř ze střechy a plameny nebyly vidět.

Foto: HZS JK

Hasiči na střeše bazénu v Českém Krumlově

K požáru vyrazilo hned několik profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů, informovala Novinky mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Na místě se ukázalo, že v budově nikdo nebyl. Vzhledem k množství hasičů a jejich techniky, včetně systému Cobra na řezání materiálů, vyhlásilo operační středisko postupně až třetí stupeň poplachu ze čtyř možných.

Na střeše museli hasiči odpojit i fotovoltaické panely. „Požár se postupně rozšířil na celou střechu a stále se nám nedaří dostat jej pod kontrolu,“ doplnila odpoledne Matějů.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Požárem zničený bazén v Českém Krumlově

Podle policie byla příčinou požáru zřejmě nešťastná manipulace s ohněm při likvidaci vosího hnízda. Případ kriminalisté vyšetřují jako podezření z obecného ohrožení.

Škodu hasiči odhadli zatím na nejméně dvacet milionů korun.

Podle informací Novinek vykuřoval vosy zaměstnanec bazénu.

Od přímotopu vzplál dům na Českokrumlovsku, senior nepřežil

Krimi

„Určitě se v tomto případě nejednalo o úmysl a město za ním stojí. Následky požáru však budou zcela fatální, což je zřejmé už v tuto chvíli. Bazén je nejnavštěvovanějším sportovištěm ve městě, když jej využívají školy i veřejnost. Je zřejmé, že budeme muset hledat náhradu,“ řekl odpoledne Novinkám starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO).

Místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem – Nezávislí) ČTK řekl, že plavecký stadion nebude možné opravit. „Hned příští týden zahájíme všechny přípravy, protože kdybychom šli minimálními termíny, tak otevření je na konci roku 2027. Už jsme o tom měli poradu se starostou a úředníky ze správy majetku a investičního oddělení,“ uvedl. Podle odhadu z dřívější studie by výstavba mohla přijít na 400 až 450 milionů korun podle toho, jestli tam bude saunový svět, nebo dětský svět, dodal Uhlíř.

Plavecký bazén v Českém Krumlově je nejnavštěvovanějším zařízením ve městě, ročně tam přijde 75 000 lidí, zmínila ČTK. Město do něj letos investovalo půl milionu korun na výměnu halogenového osvětlení za úspornější LED technologii, která umožňuje zvyšovat nebo snižovat intenzitu osvětlení.

Na Českokrumlovsku vzplál velký stoh

Krimi

Výběr článků

Načítám