Hlavní obsah

V budově máte aktivního střelce. Anonym hrozil šesti školám v Uherském Hradišti

Uherské Hradiště

Na možný útok aktivního střelce se odkazoval výhružný e-mail, který v pondělí v osm hodin ráno přišel v elektronické poště do šesti uherskohradišťských středních škol. V Hradišti a sousedním Starém Městě je celkem devět středních škol. Evakuace se tak na doporučení policie týkala kromě šesti dotčených i dalších tří středoškolských zařízení. Celkově šlo o vyšší tisíce studentů.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Z taktických důvodů provádíme bezpečnostní opatření, které dál nechceme zmiňovat. Oznámení jsme přijali v brzkých ranních hodinách. Školám jsme doporučili nezahájit výuku, případně přerušit a ukončit. Jednalo se o e-mail s násilnou výhrůžkou,“ sdělil Novinkám policejní mluvčí Radomír Šiška.

Jednou ze škol, kterým došel e-mail s informací o možném aktivním střelci v budově, byla Střední uměleckoprůmyslová škola. „E-mail přišel v osm hodin ráno, kdy jsme začali výuku. Za deset minut byli ve škole policisté, kterým jsme okamžitě volali, a za dalších deset minut jsme školu celou evakuovali. Vše bylo velmi rychlé, ale zároveň bez komplikací,“ přiblížil Novinkám ředitel školy Ivo Savara.

Jednou z verzí výhrůžek školám je tlak z Ruska, řekl Rakušan

Krimi

„Je to hrozná, až děsivá situace. Jsme tu pro vzdělání a výuku, školy mají být bezpečným místem. Toto není vůči žákům fér. Máme studenty z daleka a my jim ráno musíme říct, aby přišli zítra. Ze strany toho neznámého aktéra je to velmi ubohé. Policii ale chválím, koordinace a organizace bezvadná. Evakuace rychlá, do deseti minut,“ podotkl ředitel Savara.

Školy prohledávají i pyrotechnici

Hned ráno do školy dorazili ozbrojení policisté, v dopoledních hodinách pak spolu s pyrotechniky procházeli celý objekt. Obdobně se policisté postarali také o další školská zařízení v Uherském Hradišti a Starém Městě.

„Nám výhružný e-mail nepřišel. Ale raději jsme také evakuovali všech 927 žáků a 110 zaměstnanců. Všechny kolegy jsem poslal domů kvůli překážce na straně zaměstnavatele. Zůstal jsem tu sám. S policií jsme prošli celou školu, je nyní zamčená,“ sdělil Novinkám ředitel Gymnázia v Uherském Hradišti Richard Horký s tím, že policie hledala i výbušniny.

Útok tentokrát cílený na školy v jednom městě

V rámci České republiky se jen za měsíc září jedná již o druhý případ rozšířenějšího výhružného e-mailu, který dorazil do elektronické pošty více školám najednou. Na rozdíl od první události ze začátku září, která postihla školy napříč celou republikou, však byl nynější případ konkrétnější a cílený jen na Uherské Hradiště.

„Mrzí každý den, který neučíme, ale bezpečnost je na prvním místě. Někdo našel formu, kterou se dá leccos zjednodušit. Ale nerozumím tomu, snad se podobné případy podaří brzy eliminovat,“ dodal Horký.

Podle krajské radní pro školství a kulturu Zuzany Fišerové (Piráti) všechny postižené školy vyhlásily na pondělí ředitelské volno. „Je to naprosto nepochopitelné jednání, že si pachatelé těchto výhrůžek berou školy a jejich studenty jako rukojmí,“ dodala radní.

Hromadné výhrůžky školám výbuchem mění cíle i odesílatele

Domácí

Výběr článků

Načítám