Hlavní obsah

Dívka na ZŠ v Domažlicích pobodala dva spolužáky. Byla úplně vyšinutá, popsal svědek

Domažlice
Aktualizováno

Policie v úterý ráno zasahovala na základní škole v Domažlicích, kde dívka zaútočila nožem na své spolužáky. Zranění utrpěly dvě děti, podezřelou policie zadržela. Novinkám se podařilo zjistit, že dívka zaútočila ve třídě, ze které kvůli špatnému prospěchu propadla.

Po útoku v DomažlicíchVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

K incidentu došlo na základní škole v Komenského ulici. „Jedna ze žákyň dle prvotních informací zaútočila nožem na spolužáky. Zraněny byly dvě děti, jejich rodiče jsou již vyrozuměni. Podezřelou dívku jsme zadrželi během několika minut,“ informovali policisté na síti X.

Podle nich už nehrozí žádné další nebezpečí, na místě ale stále pracuje velké množství hlídek a kriminalistů. „Motiv činu je předmětem vyšetřování. Událostí se zabýváme pro podezření ze spáchání násilného trestného činu, respektive činu jinak trestného,“ doplnili policisté. Zároveň odmítli spekulace na sociálních sítích, že by šlo o ukrajinskou žákyni.

Jak zjistily Novinky, třináctiletá dívka zaútočila ve třídě 8.C na své spolužáky před zahájením vyučování. „Nožem bodla dívku a chlapce, každého jednou. Oba si převzala záchranná služba a převezla je na ošetření na chirurgii. Zranění nejsou naštěstí nijak vážná,“ sdělil Novinkám zdroj obeznámený s případem.

Podle matky jednoho z přímých svědků měla dotyčná zřejmě psychické problémy. „Syn mi řekl, že holčina nečekaně vlítla do třídy a zaútočila nožem. Byl to masakr. Byla úplně vyšinutá,“ popsala Novinkám matka. Dvě dívky hned běžely pro učitele do kabinetu.

„Kluka zasáhla do břicha a spolužačku do zad. Byli to její bývalí spolužáci, protože kvůli špatnému prospěchu propadla a zůstala v sedmé třídě,“ upřesnila Novinkám třináctiletá školačka ze sousední třídy. Podle ní byla útočnice spíše samotářská. „S nikým se moc nebavila. Jestli měla dva kamarády, tak to bylo moc,“ dodala.

Zadržena může být jen 24 hodin

Protože jde o nezletilou, může ji policie omezit na svobodě pouze na 24 hodin a vyrozumět o tom orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD).

„Pokud hrozí nebezpečí, že by mohla být dívka na svobodě nebezpečná, může ji soud v rámci předběžného opatření na návrh OSPOD nebo státního zastupitelství umístit do ústavní výchovy,“ řekl Novinkám právník Petr Marek.

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) v reakci na případ uvedl, že na 11. hodinu byl v Domažlicích svolán krizový štáb.

Mluvčí krajské záchranky Lukáš Uherek konstatoval, že na místě zasahovaly dvě výjezdové skupiny záchranářů. „Do péče jsme si převzali dvě děti, které nebyly v ohrožení života. Byly ošetřeny a následně transportovány do zdravotnického zařízení. Na místě zůstává psychosociální intervent, který spolupracuje s policií,“ doplnil Uherek.

Žačka šesté třídy pobodala v Maďarsku spolužačku. Vedla si seznam smrti

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám