Hlavní obsah

Útočnice se do domažlické školy už nevrátí

Domažlice

Dívka, která začátkem září pobodala dva své spolužáky, se už na domažlickou základní školu v Komenského ulici nevrátí. Informaci Novinkám potvrdil ředitel tamější vzdělávací instituce Ivan Rybár. Kriminalisté na případu, který kvalifikovali jako pokus o vraždu, nadále pracují.

Domažlická základní škola v Komenského uliciVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Protože je podezřelé teprve třináct let, není trestně odpovědná. Nehrozí jí tedy žádné vězení. Soud však může rozhodnout o jejím umístění do ústavní výchovy.

„Žákyně už nebude naši školu dál navštěvovat. Je správné, že změnila prostředí, ať už pro ni samotnou, nebo pro její okolí,“ sdělil Rybár. Blíže však situaci nechtěl specifikovat.

Dívka po útoku skončila na psychiatrii. Podle důvěryhodného zdroje je prozatím ve výchovném ústavu, kde se vzdělává a zároveň s ní pracují odborníci. Zařízení mohou ve výjimečných případech přijmout děti už od 12 let, jinak jsou určena až patnáctiletým a starším.

Soud tak pravděpodobně učinil takzvané předběžné opatření a nejpozději do tří měsíců se bude věcí znovu zabývat.

Dívka, která pobodala v Domažlicích spolužáky, skončila na psychiatrii

Krimi

Ředitel domažlické devítiletky upřesnil, že u nich stále pracují speciální pedagogové a pomáhají žákům se vyrovnat s prožitým traumatem či stresem. „Nejtěžší období už je snad za námi. Díky krizovým intervencím a další podpoře jsme to zvládli,“ oddechl si Rybár.

Podle něj měly některé děti zprvu strach chodit do školy, obavy ale u nich už naštěstí utichly. Jak Novinky už dříve zjistily, dotyčná žákyně kvůli špatnému prospěchu propadla. Ve své bývalé třídě zaútočila nožem na chlapce a dívku a zranila je. Děti musely do nemocnice, obě se už vrátily do kolektivu.

Útočnici na místě zpacifikovala učitelka, pomáhal též ředitel.

Blízká kamarádka útočnice krátce po incidentu Novinkám řekla, že třináctiletá dívka měla dlouhodobé rodinné i osobní problémy. „O ničem nemluvila. Ani nenaznačila, že by něco takového chtěla udělat,“ vypověděla před časem žákyně, jež se ze situace jen těžko vzpamatovávala.

„Objaly jsme se a rozloučily. Za minutu přišla s nožem,“ popsala svědkyně útok v Domažlicích

Krimi

Výběr článků

Načítám