Hlavní obsah

Utekli mu rotvajleři a potrhali 11letou holčičku. Dostal peněžitý trest a zákaz chovu zvířat

S peněžitým trestem 90 tisíc korun a tříletým zákazem chovu zvířat odešel v úterý od domažlického soudu Karel Lorenc z Holýšova za útok jeho dvou psů na 11letou školačku loni v květnu. Soud v případu schválil dohodu o vině a trestu a žádné dokazování neprováděl.

Obžalovaný majitel rotvajlerů Karel Lorenc u Okresního soudu v DomažlicíchVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Rotvajleři tehdy utekli z areálu místní betonárky a holčičce z Ukrajiny roztrhali nohu až na kost. Dívenka po útoku psů skončila na jednotce intenzivní péče, kde ji lékaři zpočátku udržovali v umělém spánku, aby mohli hluboké rány vyčistit. Pak následovala řada chirurgických zákroků.

„Ta věc se bohužel stala. Velmi mě to mrzí, lituju toho,“ řekl Lorenc před soudem. Dívence zaplatil statisíce jako odškodné, které její zmocněnec uplatnil v rámci trestního řízení, a také všechny dosavadní léčebné výlohy zdravotní pojišťovně, které jdou rovněž do statisíců. Nad rámec toho ještě nabídl zaplatit dívence s matkou měsíční rekreační pobyt podle vlastního výběru, což ale nepřijaly, a hrazení výdajů podle její potřeby, například na nákup školních a zdravotních pomůcek.

Soud neměl se schválením dohody problém. „Je pravdou, že obžalovaný selhal a musí za to nést následky. Je tady zejména neodčinitelný následek u malého dítěte. Na druhou stranu ale šlo o nedbalostní jednání. Nikdo nechtěl, aby se takové neštěstí stalo,“ uvedl samosoudce Jan Švígler.

Dívka, kterou potrhali rotvajleři, se postavila na nohy. Matka po třech týdnech našla sílu promluvit

Krimi

Podle něj sankce v podobě peněžitého trestu v kombinaci s uloženým zákazem chovu zvířat je adekvátní reakcí s přihlédnutím k přístupu obviněného. „Postavil se k celé věci naprosto čelem. Od počátku spolupracoval při vyšetřování a poškozené nabídl součinnost k uplatněným nárokům,“ dodal Švígler.

Naopak zmocněnec poškozené považuje sjednaný trest za nepřiměřeně nízký s ohledem na drastické dopady na poškozenou. „Prodělala celkem jedenáct chirurgických operací, z nichž některé v  celkové anestézii. Kromě těchto fyzických dopadů tady byly i psychické problémy jako například touha po sebevraždě či přetrvávající noční děsy,“ uvedl zmocněnec.

Policie Lorence obvinila z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, za což mu hrozily až čtyři roky vězení. Podle svědků tehdy přiběhli psi nejdříve do areálu nedaleké ubytovny pro ukrajinské uprchlíky, kde žije Sofie se svojí matkou. Odtud je dospělí okamžitě odehnali. V té době byla skupina dětí včetně Sofie nedaleko na procházce. Právě k nim pak zvířata zamířila.

„Nejdřív si s nimi normálně hrála, nebyl žádný problém. Holčička pak zvedla ruku s telefonem, chtěla si rotvajlery vyfotit a oni zaútočili,“ popisoval dramatické okamžiky správce ubytovny Jaroslav Hodek.

„Zakousli se jí několikrát do nohy. Nechtěli ji pustit. Až když na ně jeden z místních obyvatel začal najíždět autem, tak utekli,“ dodal Hodek.

Utratit psy nechtěl

Majitel rotvajlerů už dříve uvedl, že se pes zřejmě lekl telefonu a bránil fenu. Podle něj jsou jeho rotvajleři přátelští a lidé z okolí na ně byli zvyklí. „Svědčí o tom i fakt, že si je děti nejdřív hladily,“ řekl s tím, že se zvířata z oploceného areálu podhrabala ven.

Utratit je ale nechtěl. „To si nezaslouží. Chci je dát do dobrých rukou, aby se něco takového už nikdy neopakovalo,“ doplnil majitel psů.

Dvouletou fenu Zoe a o rok staršího psa Nana se nakonec ujala Hana Doubková ze spolku RTW – naše láska, jejich naděje v Oseku u Rokycan. „Nejsou zlí ani zkažení, jen nevychovaní. Oba se spíš projevují jako přerostlá a zmatená štěňata. Nejsou agresivní. Každého přivítají, chtějí se mazlit. Bohužel žili v izolaci. Přes den byli zavření v kotci, na večer je majitel pouštěl, aby hlídali areál,“ sdělila Doubková.

„Nedali se odehnat.“ Rotvajleři potrhali desetiletou Sofinku. Zachránil ji muž, který jel kolem

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám