Hlavní obsah

Úplatný policista z Tachovska vyvázl s podmínkou

Byl ochoten přimhouřit oko, když dostane peníze do kapsy. Tak podle státního zástupce postupoval během silniční kontroly u některých provinilých řidičů policista z dálničního oddělení v Ostrově u Stříbra Jiří Zelenka (40). Za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jej v úterý potrestal tachovský okresní soud 24 měsíci vězení s podmíněným odkladem na 4 roky. Dále mu uložil zaplatit pokutu 65 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný.

Obžalovaný policista u tachovského okresního souduVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

Žalobce Roman Šustáček zmínil šest případů z roku 2021, kdy si Zelenka přišel bokem na bezmála 20 tisíc korun. Podle spisu si vybíral zejména zahraniční řidiče kamionů, které kontroloval v blízkosti hranic z Německem. Většinou se jednalo o hříšníky, kteří nedodrželi povinnou přestávku.

Nejprve je poučil je, že jim může za přestupek uložit pokutu do nějaké výše, a pak jim nabídl, že za určitou částku je nechá pokračovat v jízdě. „K přijaté částce nevystavil žádné potvrzení a do interního systému napsal, že výsledek kontroly byl bez závad,“ upřesnil Šustáček.

Za úplatky, podvody a drogy dostal ústecký expolicista pět let vězení

Krimi

Obviněný policista se před soudem přiznal. „Souhlasím se vším, co je uvedeno v obžalobě,“ řekl Zelenka. Více se k tomu nevyjadřoval. Pouze doplnil, že je postaven mimo službu. Soud tak nemusel provádět žádné dokazování.

Doznáním ulehčil práci soudu

„Svým doznáním obžalovaný výrazně ulehčil práci soudu. Od svého zaměstnavatele měl velice kladné hodnocení. Na druhou stranu se trestné činnosti dopouštěl po delší dobu a ze ziskuchtivosti. Jednalo se o závažné selhání, kdy se jako úřední osoba dopustil společensky škodlivého činu,“ uvedla předsedkyně senátu Petra Psohlavcová.

Podle ní soud rozhodl i o další zkušební době. „Doufám, že se ze strany obžalovaného jednalo skutečně o ojedinělý exces v jinak řádném životě a že nic podobného již opakovat nebude,“ uzavřela soudkyně.

Policista jel na padesátce 106 km/h. Značky byly matoucí, hájil se u soudu

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám