Hlavní obsah

Ulomenou násadou od smetáku útočil na strážníka. Schytal od něj kulku do hrudníku a u soudu 6,5 roku

Brno

Teprve kulka do hrudníku zastavila Lukase Eisenzopfa, který se v Břeclavi dostal do konfliktu s městským policistou. Nejprve strážníkovi sebral teleskopický obušek a několikrát jej s ním přetáhl, pak si odskočil pro smeták, odlomil zametací část a ostrou špicí jako hrotem kopí znovu útočil. Muž dostal 6,5 roku vězení za pokus těžkého ublížení na zdraví.

Lukase Eisenzopfa přivedla k soudu eskortaVideo: Petr Kozelka, Novinky

Článek

K incidentu došlo loni na konci července poblíž břeclavského hokejového stadionu. „Obžalovaný po konfliktu odebral strážníkovi teleskopický obušek a zaútočil silnými údery směrovanými na hlavu. Napadený vystřelil do vzduchu, obžalovaný se otočil a odcházel pryč, kdy zahodil i obušek,“ popsala předsedkyně trestního senátu brněnského krajského soudu Dagmar Bordovská.

„Obžalovaný pak poodběhl k místní restauraci, vzal si tam koště, několikrát s ním udeřil a s křikem se rozběhl s ulomenou násadou proti strážníkovi. Ten vystřelil ze služební zbraně a zasáhl obžalovaného do oblasti hrudníku,“ pokračovala Bordovská.

Část útoku zachytily kameryVideo: Policie ČR

Po zásahu se Eisenzopf, jenž měl mít podle místních zkušenosti i s užíváním drog, otočil a namířil si to do centra Břeclavi, kde ho zadržela policejní hlídka. Záchranáři tehdy uvedli, že muže se středně těžkým zraněním transportoval do brněnské nemocnice na urgentní příjem vrtulník.

Strážník dostal za zákrok od břeclavské radnice ocenění a finanční dar, jak ale zaznělo při odůvodnění verdiktu, co bylo vlastně příčinou konfliktu, nedokázal strážník zcela jasně popsat.

Ve své výpovědi oceněný strážník uvedl, že chtěl řešit agresivní chování, ale dle soudkyně už nedoložil, jaké přesně to mělo být. „Strážník sice uvedl, že ze strany obžalovaného bylo vidět, že nemá rád policii, ale žádnou konkrétní aktivitu nepopsal,“ upozornila soudkyně Bordovská.

Soud ale nepochyboval o útocích. „Obžalovaný se zcela jednoznačně zmocnil obušku a útočil. Pak si pořídil nový nebezpečný nástroj a útočil znovu, v důsledku čehož byl postřelen. Je osobou, která není dlouhodobě ochotna respektovat nastavená pravidla,“ odkázala soudkyně na to, že muž byl v minulosti trestán za pokus těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví.

Běsnící muž do něj bil obuškem a zkoušel ho bodnout zlomenou násadou, pak zraněný břeclavský strážník střílel

Krimi

Výběr článků

Načítám