Hlavní obsah

Ukrajinec v deliriu zabil otce a pobodal matku. Dostal osm let za opilství

Olomouc

Namol opilý a zdrogovaný Ukrajinec (31) loni v Tovačově na Přerovsku zaútočil nožem na své rodiče. Otce zabil, matku těžce zranil. Senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě ho za to poslal na osm roků za mříže. Zároveň mu nařídil ústavní protialkoholické a protitoxikomanické léčení.

Obžalovaný u olomouckého krajského souduVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Muž byl původně stíhán za vraždu a pokus o vraždu. Podle znalců byl však v době hrůzného činu ve stavu nepříčetnosti. Proto bylo jeho počínání překvalifikováno a odsouzen byl za opilství. Hrozilo mu až deset let vězení. Verdikt je pravomocný, obžalovaný i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání.

Nevěděl jsem, co dělám

Obžalovaný u soudu prohlásil vinu. „Jsem vinen, ale nevěděl jsem, co dělám. S právní kvalifikací souhlasím, stejně tak s důkazy, které byly v přípravném řízení shromážděny. Potrestejte mě, jak uznáte za vhodné, budu se s tím muset naučit žít,“ uvedl mladík u soudu.

Foto: Petr Marek, Novinky

Obžalovaný u olomouckého krajského soudu

Soud prohlášení viny přijal a důkazy na základě toho neprováděl. Konstatoval jen, že obžalovaný na území České republiky nebyl trestán.

Jednal jsem jako zvíře, přiznal v Liberci mladý otcovrah. Dostal 10 let

Krimi

„Neměli jsme žádný důvod prohlášení viny nepřijmout. Na místě je s ohledem na znalecké posudky i mírnější právní kvalifikace, byť to, co obžalovaný spáchal, naplňuje znaky vraždy a pokusu vraždy. Není ale možné se alkoholem a drogami přivádět do stavu, aby konal takové činy. Následek je mimořádně závažný, strašný, a proto bylo třeba uložit trest ve vyšší polovině zákonné sazby, která činí tři až deset roků,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého krajského soudu Eduard Ondrášek.

Patologická intoxikace organismu

Ukrajinec podle obžaloby loni 23. března v Tovačově na Přerovsku asi půl hodiny po půlnoci opilý a pod vlivem drog zaútočil kuchyňským nožem o délce čepele 14 centimetrů v bytě v prvním patře, který obýval společně se svými rodiči.

Nejprve útočil na svého otce, jehož bodl nejméně třikrát do pravé i levé strany hrudníku, přičemž jedna z ran pronikla do srdce. Poté se vrhl na matku. Tu bodl také do hrudníku, nejméně jednou. Otec na následky zranění zemřel, bezprostřední příčinou smrti bylo masivní krvácení, matka byla zraněna těžce.

„Užitím alkoholu a pervitinu se obžalovaný podle znalců přivedl do stavu patologické intoxikace organismu, který u něj následně vyvolal akutní psychotickou poruchu. Ta se projevovala zásadním narušením kontaktu s realitou, a v důsledku toho nemohl rozpoznat protiprávnost svého jednání a toto ovládat,“ uvedla žalobkyně, která v závěrečné řeči navrhovala trest osm a půl roku. Obhajoba se domáhala trestu nižšího, v polovině sazby.

Muž na Karlovarsku ubodal těhotnou ženu. Dostal osm let za opilství

Krimi

Výběr článků

Načítám