Hlavní obsah

Peterkovci u soudu se svými nápady nepochodili. Dostali podmínky a psychologa navrch

Aktualizováno

Po čtrnácti měsících od incidentu, kdy se zfanatizovaný dav vlámal do soudní síně, kde mělo proběhnout odvolací jednání s dezinformátorkou Janou Peterkovou, stanuli tři z účastníků před soudem. Respektive, všichni svorně po přečtení obžaloby podle svých slov „ukončili soudní řízení“ a víceméně dobrovolně opustili jednací síň. Soudkyně tak dál pokračovala v jejich nepřítomnosti. Nakonec trojici uložila podmíněné tresty.

Rudolf Vávra se dohaduje se soudkyníVideo: Novinky

Článek

Konspirátoři a dezinformátoři Jiří Hradil, Rudolf Vávra a Tomáš Vérosta byli obžalováni z výtržnictví, Hradil s Vávrou navíc z násilí proti orgánu veřejné moci. Vávra nakonec dostal desetiměsíční podmínku, Hradil osmiměsíční a Vérosta půlroční.

Všem třem soud uložil dohled probačního úředníka, povinnost podrobit se odbornému programu psychologického poradenství a peněžitý trest ve výši 10 tisíc korun.

„Obžalovaní si sami vyrobili důkazy svědčící v jejich neprospěch,“ komentovala důkazní videa z rukou obžalovaných soudkyně Daniela Reifová. V kombinaci s kamerovými záznamy soudu a výpověďmi svědků tak podle soudkyně nebylo o jejich vině pochyb.

Po vybití na soudu se skupina vydala na putování Prahou, v nemocnici dělali kravál u zraněného dveřmi

Krimi

„Jedná se o sdružení osob s konspirativními teoriemi, že Česká republika neexistuje, vznikla nelegálním rozdělením ČSFR, a považují ČR za soukromoprávní korporaci ovládanou zrádci a kolaboranty. Mají pocit, že jsou věřitelé státu,“ komentovala soudkyně uskupení lidí, které se incidentu účastnilo.

Vyvolávají strach a nejistotu

„Nicméně to nelze brát na lehkou váhu. Jejich osobní názory by nebyly závadné, pokud by nevedly k eskalaci násilí jako v tomto případě. (…) Tito lidé, se kterými není možné se domluvit, vyvolávají prostředí plné strachu a nejistoty a je potřeba vyslat signál k občanům a posílení důvěry v státní instituce,“ dodala soudkyně.

Soud tak vyhověl návrhu trestů státního zástupce, který se proto vzdal práva na odvolání. Verdikt vzhledem k nepřítomnosti obžalovaných nicméně pravomocný ještě není.

K Obvodnímu soudu pro Prahu 2 ve středu dorazila hrstka fanoušků obžalovaných, rozmrzela je však skutečnost, že se na jednání vydávaly z bezpečnostních důvodů vstupenky. Vzhledem k jejich pozdějšímu příchodu se tak na sympatizanty dostaly vstupenky jen dvě.

Na žádost zapisovatelky o předložení občanských průkazů dva z obžalovaných oznámili, že občanku nemají, a jali se ztotožňovat rodným listem, neb jsou přesvědčeni, že Česká republika jako taková neexistuje a jde o jakousi „korporaci“.

„Zákon jsme my.“ Dav vtrhl do soudní síně s Peterkovou

Krimi

Trojice se loni na konci května během předmětného jednání městského soudu nejprve verbálně, pak i fyzicky domáhala vstupu do jednací síně.

Dav před soudem s Janou PeterkovouVideo: Novinky

Vávra se začal silou tlačit proti justiční stráži. Za pomoci dalšího aktivisty, nedávno zadrženého Pavla Zítka a již pravomocně odsouzených Luďka Cipra a Jiřího Tesarčíka se v podstatě vlámal do jednací síně. Zítko mezitím vyvolal v davu skandování „Gestapo, gestapo“, případně „Ztotožnit!“.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Tomáš Vérosta před soudem s Janou Peterkovou

Soudkyně na základě tohoto incidentu jednání přerušila a spolu se senátem síň opustila. Při odchodu ji Vérosta častoval nadávkami jako „svině jedna“, „m*dko jedna zku*vená“ či „zaprodaná svině“.

Extempore u soudu s Peterkovou řeší policie jako výtržnictví. Obviněn zatím nikdo nebyl

Krimi

Žádal soudkyni, aby se ztotožnila

Všichni tři ve středu odmítli předstoupit před soud. Vávra na výzvu soudkyně, aby ukončil pořizování videozáznamu, reagoval tím, že žádal, aby se soudkyně ztotožnila. Když neuposlechl výzvy soudkyně, opustil za asistence justiční stráže a za výkřiku „Ukončuji toto soudní řízení“ jednací síň.

V rychlém sledu a se stejným výrokem o „ukončení soudního jednání“ jej následoval i Hradil s Vérostou. Posléze ovšem vykřikovali, že jim je upíráno právo na spravedlivý proces.

Soudkyně pak pokračovala v jejich nepřítomnosti. Nejprve přečetla jejich výpovědi v přípravném řízení. Vávra v něm vypovídat odmítl, Hradil s Vérostou nevypověděli nic podstatného. Všichni ale zpochybnili pravomoci policie. Dalšími důkazy bylo množství videozáznamů z incidentu z loňského května.

Během jednání se obžalovaní přesunuli před budovu soudu, kam dorazila policie, antikonfliktní tým, ale i Jana Peterková. Všichni pak tradičně zpochybňovali legitimitu a pravomoci soudu a policie.

Jana Peterková před soudemVideo: Marek Bádal, Novinky

Peterkovou, která se následně dostala do soudní síně, víceméně vzápětí kvůli jejím výkřikům a narušování jednání justiční stráž na pokyn soudkyně vyvedla.

Ve středu u soudu vypovídala i soudkyně městského soudu Věra Trojanová, která mimo jiné uvedla, že za třicet let soudní praxe nic podobného nezažila. Podobně vypovídali i tehdy přítomní členové justiční stráže.

Neklidná Peterková se vetřela do živého vysílání ČT. Reportér ji úspěšně ignoroval

Domácí

Výběr článků

Načítám