Hlavní obsah

Učitel nám o přestávce fyzicky napadl syna, tvrdí rodiče 12letého romského žáka

Policie řeší údajný útok učitele na dvanáctiletého romského žáka v Koryčanech na Kroměřížsku. Incident se měl odehrát minulý čtvrtek. Vedení koryčanské základní školy tvrdí, že k žádnému útoku na dítě nedošlo.

Napadení žáka učitelem v KoryčanechVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

Na sociálních sítích na případ upozornil otec dvanáctiletého chlapce. „Ve škole byl učitelem napaden můj syn. Dostal jsem telefonát od záchranné služby, že byli přivolaní do školy učiteli, aby dali první pomoc mému dítěti. Nevěděl jsem, co se děje, a hned jsem volal své partnerce, která to měla do školy blíž,“ uvedl otec dvanáctiletého chlapce.

„Zeptala jsem se ve škole, co se stalo. A syn mi odpověděl, že jej pan učitel chytil, povalil ho na zem a začal jej škrtit,“ poznamenala chlapcova matka.

K případu vyrazili kromě záchranářů po chvíli i policisté. Zřejmě také proto, aby zabránili případným třenicím mezi rodiči chlapce, učiteli a záchranáři. „Vypadalo to, jako kdyby přijeli kvůli mně,“ podotkla matka. „Ano, má přítelkyně z toho začala být nervní a nadávala. Když vám někdo napadne syna, nezůstanete klidní,“ podotkl otec mladého hocha.

Podle školy pedagog žáka nenapadl

Podle otcových slov mají rodiče po napadení v rukou i lékařskou zprávu, ve které je uvedeno, že chlapec trpí po napadení bolestmi hlavy a má podlitiny na těle. „Je ostuda, co si pan učitel dovolil vůči dvanáctiletému dítěti,“ uvedl otec chlapce.

K případu se na svém webu vyjádřilo i vedení školy. „Kolem události se šíří spousta nepravdivých informací. Ve čtvrtek došlo ve škole k incidentu, kdy bylo nutné volat pro jednoho žáka do školy záchrannou službu. Rodiče tohoto žáka se po příchodu do školy dostali do konfliktu se záchranáři i s pracovníky školy, proto musela být přivolána policejní hlídka. Policie ČR celý případ řeší. Celá kauza už přesáhla komunitu naší školy,“ sdělila ředitelka školy Martina Lungová.

Novinkám rovněž potvrdila, že daný pedagog se i přes problémy z minulých dnů dál věnuje výuce.

Česko dostalo výtku z Bruselu kvůli diskriminaci romských dětí

Domácí

Podle otce trpí školák dlouhodobě psychickými zdravotními problémy a bere na ně léky. S rodiči je proto škola domluvená, že v případě zhoršení jeho stavu mu škola zavolá záchrannou službu.

„K tomu došlo právě tento čtvrtek a pracovník školy danou situaci řešil podle dohodnutého postupu. V žádném případě se nejednalo o napadení žáka učitelem. Po příchodu rodičů žáka do školy se situace vyhrotila. Incident se odehrál o přestávce mezi 5. a 6. vyučovací hodinou. V době, kdy do školy přišli rodinní příslušníci žáka, už ve škole nebyli přítomní žáci,“ doplnila ředitelka, podle které není možné hovořit o rasově motivovaném incidentu.

„Naši školu v minulosti navštěvovaly a v současné době navštěvují i jiné romské děti, etnicita nikdy nebyla příčinou neshod,“ řekla Lungová.

Přestupek proti občanskému soužití

Případ nyní prověřuje policie. „Zatím jsme neobjevili žádné okolnosti, které by naznačovaly, že se jedná o trestný čin, a vše tak dosud prověřujeme v rovině přestupkového jednání. Událost nepodceňujeme. Naším cílem je vše v co nejkratším čase objasnit. Jelikož jedním z účastníků je dítě, tak prosíme o pochopení, že nebudeme sdělovat detaily,“ sdělila policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Její kolega Radomír Šiška Novinkám potvrdil, že událost policie řeší v souvislosti s možným spácháním přestupku proti občanskému soužití.

Kvůli výbuchu domu na Kroměřížsku, při kterém zemřeli dva hasiči, dostal muž podmínku

Krimi

Výběr článků

Načítám