Hlavní obsah

Ubodal na nádraží v Hradci 14letého chlapce, aniž vysvětlil proč. Hrozí mu 20 let

Hradec Králové
Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové začal ve středu projednávat smrt čtrnáctiletého chlapce, který vykrvácel letos 4. ledna v prostoru kolejiště na královéhradeckém hlavním nádraží. Z vraždy je obžalován třiatřicetiletý Jan Bárta, kterému se podle tetování v obličeji přezívalo Orion. Podle svědků byl příčinou tragické roztržky banální spor o cigaretu. Obviněný, jemuž hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, se ale k činu nikdy nevyjádřil.

Hradecký krajský soud projednává vraždu nezletilého v kolejišti nádraží.Video: Ludmila Žlábková, Novinky

Článek

Již dříve byl Bárta soudně omezen na některých svých právech, podle svých slov trpí schizofrenií. Například nemůže sám spravovat finance, nemůže podepisovat smlouvy nebo se oženit. Na druhou stranu však soudní znalci v tomto řízení u něho schizofrenii neprokázali. V době činu prý ale podle znalců nebyl pod vlivem drog ani alkoholu. Netrpí prý ani žádnou duševní poruchou, má ale velmi nízký intelekt.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Obžalovaný z vraždy u soudu v Hradci Králové.

„Jsem z toho rozrušený, velmi mě mrzí, co se stalo. Nepamatuju si to. Jen si pamatuju, že jsem šel na ten peron, dál o tom nechci mluvit,“ uvedl obžalovaný v přípravném řízení. Jeho výpověď četl předseda senátu Luboš Sovák poté, co také v hlavním líčení odmítl obžalovaný vypovídat.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Pietní místo, kde došlo k vraždě čtrnáctiletého chlapce, krátce po události.

Nezaměstnaný Bárta žil počátkem roku na ubytovně, měsíčně pobíral dávku 14 tisíc korun. Už desátým rokem byl podle svých slov každodenním uživatelem pervitinu. Peníze na něj prý měl od rodičů. Na co se mu ale peníze nedostávaly, to byly léky předepsané kvůli psychickým problémům.

„Nebral jsem je tři měsíce,“ přiznal policistům .

„Ale co vím, tak to mé chování neovlivňuje,“ dodal.

Pětadvacet ran nožem

Ke konfliktu došlo 4. ledna krátce před půl šestou večer, co se ale přesně stalo a proč, se zřejmě už nikdo nedozví. Bárta si prý nic nepamatuje a druhý aktér je mrtvý. Jak ale vyplývá z obžaloby, ukončil Jan Bárta hádku napadením poškozeného. Vytáhl na něho kuchyňský nůž s více než dvanácticentimetrovou čepelí. O brutalitě útoku hovoří i skutečnost, že chlapce zranil na hlavě, trupu a pravé ruce, a to pětadvaceti bodnořeznými ranami. Některé byly povrchové, ovšem ve dvou případech šlo o hluboká bodnořezná zranění směřující do hrudníku. Nůž poškodil plíce a hrudní srdečnici, takže zraněný vykrvácel. Přivolaní záchranáři mu už nemohli pomoci, zemřel na místě.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Hlavní líčení s mužem obžalovaným z vraždy dítěte.

Po pachateli bylo ihned vyhlášeno pátrání. Zadržen byl během hodiny na ubytovně, kde žil. O tom, že to byl skutečně on na místě činu, hovoří podle státní zástupkyně Lenky Faltusové jak svědecké výpovědi osob, které ho viděly odcházet s poškozeným na peron, tak genetika, která potvrdila, že na zajištěném noži se nachází krev poškozeného i obžalovaného.

Choval se jako podivín

„Byl to podivín, třeba přišel ve čtvrtek, i když to nebylo domluvené, a ptal se, co je za den. Jeho chování bylo stále stejné, nezlepšoval se ani nezhoršoval. Ale o penězích měl přehled, věděl, jaké dávky dostává. Třeba před Vánoci se ptal, jestli dostane více peněz, jestli se něco našetřilo,“ charakterizoval svého svěřence jeho opatrovník, jehož výpověď přečetl předseda senátu.

„Byl schopen si uvědomit důsledky svého jednání,“ uvedl soudní znalec - psychiatr s tím, že intelekt obžalovaného je podprůměrný. Podle soudní znalkyně z oboru psychologie není výhled na jeho resocializaci příliš příznivý. Právě pro jeho nízké intelektové vybavení.

Hlavní líčení začalo ve středu a bude pokračovat i v dalších dnech. Ve čtvrtek je například naplánována výpověď soudního znalce z oboru toxikologie. Soudní znalci v oboru soudního lékařství budou vypovídat až 15. července, neboť jsou v současné chvíli mimo republiku.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Pietní místo, kde došlo k vraždě čtrnáctiletého chlapce, krátce po události.

Výběr článků

Načítám