Hlavní obsah

Ubodal bezdomovce, vrchní soud mu potvrdil 12 let

Na 12 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud v Olomouci šestatřicetiletého Radka Slivku z Ostravy za to, že předloni v srpnu v altánu v Bělském lese ubodal o čtyři roky staršího bezdomovce. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Ostravě z letošního 26. března, proti kterému se obžalovaný odvolal. Zaplatit také musí 700 tisíc korun matce zavražděného a 400 tisíc jeho bratrovi jako nemajetkovou újmu.

Foto: Petr Marek

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby Slivka vraždil z malicherného důvodu. Nelíbilo se mu, že poškozený se s dalšími bezdomovci posmíval jeho přítelkyni, která žila rovněž na ulici. Slivka, jemuž hrozilo až 18 let, ale vinu odmítl. Tvrdil, že sám byl napaden. Prý se jen bránil, a proto neměl být trestán nebo jeho jednání mělo být překvalifikováno z vraždy na zabití. Dostat by tak měl minimálně nižší trest. Vrchní soud mu ale stejně jako krajský neuvěřil.

„Ze znaleckých posudků, ale i dalších důkazů jednoznačně vyplývá, že děj se neodehrál tak, jak popsal obžalovaný. Soud prvního stupně to vyhodnotil správně a my jsme se s tím ztotožnili. Proto jsme Slivkovo odvolání zamítli jako nedůvodné,“ vysvětlil Novinkám mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik. Trest označil za zákonný. „Rozhodně není nepřiměřeně přísný,“ zdůraznil mluvčí.

Vše začalo tím, že Slivka, jenž sám má domov a pracuje, se zamiloval do mladé ženy, bezdomovkyně. Spřádali prý i životní plány, snad i společné bydlení. Společně docházeli do altánu v Bělském lese na okraji Ostravy, kde se scházeli tamní bezdomovci a popíjeli alkohol.

V opilosti umlátil přítelkyni. Dostal devět let

Krimi

Osudného 22. srpna 2022 opět přišel Slivka se slečnou Michaelou do altánu. Pila se vodka, Slivka nakonec dal přítelkyni peníze, aby došla koupit cigarety. Jenže ta se už nevrátila, což přítomné silně opilé bezdomovce pobavilo a údajně si Slivku začali dobírat. Pár kritických poznámek směřovalo i k nepřítomné dívce.

A to Slivku rozzuřilo. Vytáhl zavírací nůž s téměř deseticentimetrovou čepelí a do jednoho z bezdomovců začal bodat. Nůž mu vrazil sedmkrát do horní poloviny těla. Muž na místě vykrvácel. Útočník odešel domů. Policisté ho však další den vypátrali a zadrželi.

Hájil se tím, že napaden byl on. Bezdomovec ho prý bil pěstmi, kopal ho a šlapal mu na hlavu. Když se mu prý podařilo vstát, chopil se nože a začal se s ním ohánět. Víc si už nepamatuje.

Partnerku ubodal před její dcerou. Recidivista z Plzně dostal za vraždu 14 let

Krimi

Výběr článků

Načítám