Hlavní obsah

Tyhlety ženský ztratily hodnotu. Recidivista se u soudu zpovídal z vraždy v Dolním Dvořišti

České Budějovice

Před Krajským soudem v Českých Budějovicích se v pondělí hájil 40letý recidivista Aleš Šafra. Ze svého života strávil 18 let ve vězení, tentokrát čelí obžalobě z loňské vraždy 44leté ženy v penzionu Pamela v Dolním Dvořišti. Hrozí mu až výjimečný trest.

Aleš Šafra u Krajského soudu v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Novinky

Článek

Podle státního zástupce Romana Tibitanzla, Šafra ženu fyzicky napadl v noci 10. září loňského roku po předchozí hádce kvůli pervitinu. „Svalil ženu na zem, klekl jí na krk, a protože křičela o pomoc, složil výplň z podprsenky a následně jí ústa přelepil lepicí páskou. Kolem hlavy jí zapnul BDSM obojek,“ uvedl v žalobě také státní zástupce.

Šafra následně podle obžaloby ženě svázal ruce a její dolní končetiny omotal drátem. Přitom ji rdousil a držel ji rukama za krk. Chtěl po ní, aby mu řekla, kde má pervitin. Oběť útoku mu to prozradila, a tak jej sebral. Následně pokoj prohledal a ve stolku u okna našel peněženku, kde bylo 700 eur a dva tisíce korun. Vše si vzal a odešel, ženu nechal tak, jak byla.

„Jako příčina smrti bylo stanovené udušení způsobené rdoušením a ucpáním dýchacích cest,“ konstatoval Tibitanzl.

Ženu v penzionu v Dolním Dvořišti zabil její známý. Kriminalisté muže obvinili z vraždy, hrozí mu výjimečný trest

Krimi

Šafra před soudem nestál poprvé, soud mu už předtím uložil osm trestů, když spáchal i znásilnění nebo loupež. Celkem si už odseděl téměř polovinu svého života, naposledy se z vězení vrátil v dubnu loňského roku.

U soudu znovu ukázal svou vznětlivou povahu, když chvíli překřikoval soudce Jaromíra Hájka, který mu kladl otázky. Obžalovaného uklidňoval i jeho advokát. Pak se omluvil a pokračoval ve výpovědi.

Šafra popisoval drogový dýchánek v penzionu Pamela, kde se prý prodával pervitin. Ženu prý viděl pouze několikrát a odmítal, že by na ni zaútočil kvůli pervitinu nebo penězům. Podle něho byla hysterická a on ji chtěl uklidnit. Proto ji povalil na zem, pak jí klekl na krk, přelepil jí ústa lepicí páskou a také ji svázal. Odmítal, že by jí dal do úst podprsenku, a o obojku na erotické hrátky vůbec nemluvil.

„Vzniklo to rychle, neplánovaně. Neměl jsem v úmyslu sáhnout jí na život a v žádném případě jsem se nechtěl obohatit nebo dostat k drogám. Vím, že jsem odcházel, a podle mého názoru byla živá. To, že zemřela, jsem se dozvěděl až od policie,“ hájil se Šafra. Podle něho žena vykřikovala, že jí ukradl pervitin, ale nebyla to prý pravda. Následně jí však sebral jak pervitin, tak peněženku. „Chtěl jsem jí to vrátit. Svázal jsem jí hlavně proto, že jsem chtěl mít čas na to, abych zmizel,“ podotkl.

S muži i ženami se rve celý život

Šafra také zmiňoval, že se nechce vymlouvat na duševní nepříčetnost a bere za čin plnou zodpovědnost. Uvedl, že se s muži i ženami rve celý život. „Tyhlety ženský ztratily svoji hodnotu a svým způsobem se i tak chovají. Jsou zvyklý, že s nima nějak jednáte, protože, když s nima tak nejednáte, nejste chlap,“ vyprávěl soudu recidivista.

Ten je obžalován také z loupeže, když podle státního zástupce přepadl 3. září loňského roku u Vrbenských rybníků v Českých Budějovicích ženu. Několikrát ji udeřil do obličeje a sebral jí mobilní telefon. V tomto případě muž vinu odmítá.

Součástí obžaloby byly i krádeže vloupáním do chat nebo krádeže v supermarketech. V těchto případech prohlásil obžalovaný před soudem svou vinu. Soud bude pokračovat v dalších dnech.

Vražda ženy v Dolním Dvořišti: Policie vypátrala hledaného muže

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám