Hlavní obsah

Tunisan dostal doma doživotí za drogy, Ústavní soud zabránil jeho vydání

Brno

Oddychnout si prozatím může muž z Tuniska, který byl ve své domovině v nepřítomnosti odsouzen na doživotí za drogovou trestnou činnost. Loni byl dopaden v Praze a česká justice byla připravena jej do Tuniska vydat. Jenže podle Ústavního soudu soudy porušily mužovo právo na soudní ochranu. Případ tak znovu posoudí pražský vrchní soud.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Muž podle informací Novinek dlouhodobě žije ve Švédsku, kde také žádá o azyl. Nyní ale sedí ve vazbě v Praze na Pankráci. Poté, co byl v tuzemsku zadržen, požádaly tuniské úřady o jeho vydání. Pražský městský i vrchní soud na žádost kývly s tím, že muži v jeho domovině nehrozí nelidské zacházení. Dodaly, že muž také nijak nedoložil, že by snad byl politickým oponentem tuniského režimu.

Proč rozhodli Němci jinak?

Tunisan marně namítal, že jeho bratr zadržený v Německu byl doma odsouzen v témže trestním řízení, avšak německá strana jej do Tuniska nevydala. Právě rozhodnutí německé justice, které české soudy nijak nezohlednily, ve svém nálezu připomněl i senát Ústavního soudu se soudcem zpravodajem Pavlem Šámalem.

„Pokud by vyšlo najevo, že německá strana například nepřijala poskytnuté diplomatické záruky nebo shledala vydání nepřípustné z jiného důvodu, bylo by zapotřebí znát důvod, proč má na tytéž okolnosti česká strana jiný náhled,“ upozornil Šámal.

„Nedostatečné vypořádání se s návrhem stěžovatele na doplnění dokazování rozhodnutím v jiné obdobné věci, jakož i s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva ve vztahu k diplomatickým zárukám, bylo v kontextu případu ústavně nepřijatelné,“ dodal Šámal.

Vražda školačky v Sasku: Cizince zadrženého v Praze vydala policie do Německa

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám