Hlavní obsah

Třetí žhář z Vítkova opustil vězení. Prožili jsme si své, řekl

Karviná
Aktualizováno

Jaromír Lukeš odsouzený k výjimečnému dvaadvacetiletému trestu za žhářský útok na dům obývaný romskou rodinou ve Vítkově z roku 2009 je volný. O jeho podmíněném propuštění rozhodl ve středu Okresní soud v Karviné. Odseděl si dvě třetiny trestu, tedy patnáct let. Jde už o třetího ze čtyř odsouzených, kterého soud propustil.

Propuštěný vítkovský žhář Jaromír Lukeš opustil brány vězniceVideo: Aleš Honus, Novinky

Článek

Brány karvinské věznice Lukeš opustil krátce před půl druhou. „Vše jsem řekl v soudní síni,“ odmítl žádost o rozhovor. „Opravdu ne, prožili jsme si svoje. Nejen já, ale celá rodina,“ dodal.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Jaromír Lukeš opouští brány věznice

Stejně jako v případě dalších dvou odsouzených o podmíněném propuštění Lukeše rozhodl soud na základě znaleckého posudku, který si pro své rozhodnutí vyžádal.

„Radikální odklon od rasové nenávisti“

Z psychologického posudku vyplývá, že u obžalovaného došlo ve výkonu trestu k radikálnímu odklonu od extremismu a od xenofobního smýšlení a rasové nenávisti. Rozhodnutí je pravomocné. Zkušební dobu soudkyně stanovila na sedm let. Pokud během té doby spáchá trestný čin, vrátí se Lukeš do výkonu trestu.

Žháři z Vítkova opustili věznici Mírov

Krimi

„Byly splněny všechny zákonné podmínky pro podmíněné propuštění. Lze očekávat, že bude vést řádný život a bude mít větší možnosti splácet náhradu škody,“ uvedla soudkyně. Lukešovi také zakázala jakýkoli kontakt s poškozenými, a to včetně kontaktu písemného, s výjimkou kontaktu prostřednictvím probační a mediační služby.

S propuštěním Lukeše vyjádřil ve středu souhlas i státní zástupce, za Lukeše se písemně přimluvil i ředitel karvinské věznice, kde si muž odpykával trest. „Jeho rodina za ním stojí a je připravena mu pomáhat. Bude schopen hradit škodu efektivněji než ve výkonu trestu,“ doplnil jeho obhájce.

Jaromír Lukeš je v pořadí už třetí ze čtyř odsouzených žhářů, kteří před patnácti lety zaútočili na dům obývaný romskou rodinou ve Vítkově. Václav Cojocaru a Ivo Müller se za dobré chování dostali z vězení už v minulém roce. Požádat si mohli dříve, dostali dvacet let. Soud přihlédl k tomu, že svého činu už od počátku litovali, omluvili se rodině a spláceli náhradu škody.

Čtvrtý o propuštění nepožádal

Čtvrtý odsouzený David Vaculík odsouzený stejně jako Lukeš k 22 rokům vězení si o podmíněné propuštění zatím nepožádal a není známo, zda to má v úmyslu.

Při útoku sympatizantů extrémní pravice na dům obývaný romskou rodinou ve Vítkově na Opavsku v noci na 19. dubna 2009 žháři do oken vhodili zápalné lahve s benzinem. Při požáru utrpěla tehdy dvouletá Natálka popáleniny na 80 procentech těla, popáleni byli i její rodiče.

Natálka přežila jen díky velkému štěstí a skvělé práci lékařů. Letos je jí 17 let, má za sebou několik desítek operací a trpí vážnými psychickými problémy.

Foto: Aleš Honus

Natálka se svou matkou Annou Sivákovou v roce 2011

Lukeš u soudu vypověděl, že je mu líto, co způsobil. „Na svůj život před odsouzením se dívám kriticky. Uvědomuju si, jak moc jsem svým jednáním ublížil mnoha lidem. Svého jednání lituju. Je to čin, který nejde odčinit a vrátit zpátky, o to víc mě to celé štve,“ začal svou obsáhlou výpověď, ve které se mimo jiné distancoval od extremismu, který ho přivedl až do vězení.

Soudu mimo jiné slíbil, že v případě svého propuštění si najde práci a bude se snažit splácet škodu postižené rodině.

Foto: Aleš Honus

Jaromír Lukeš u karvinského soudu žádá o podmíněné propuštění.

Zároveň se vyjádřil k tomu, proč v minulosti odmítal u soudu vypovídat a na rozdíl od Müllera a Cojocarua se u hlavního líčení ani neomluvil poškozeným, zejména popálené Natálce. Učinil tak až nedávno. „Uzavřel jsem se do nějaké bubliny. Není to o tom, že by mě neštvalo, co jsem udělal. Ale obhájit něco, co je neobhajitelné, se nedá,“ řekl.

Po ostudě justice s odškodným pro Natálku se změní zákon

Domácí

Výběr článků

Načítám