Hlavní obsah

Tohle bylo o fous. Policejní dron natočil hazard řidiče při předjíždění náklaďáku

Značně nebezpečný manévr šoféra osobního auta zachytil policejní dron na jižní Moravě. Řidič při předjíždění náklaďáku zamířil s autem přes zákazové šrafované značení na silnici do protisměru, navíc v místě odbočky, ze které chtěl zrovna jiný řidič vyjet. Situace nabitá rizikovými činiteli naštěstí neskončila nehodou, šoféra pak policie dostihla a pokutovala.

Nebezpečný manévr předjíždějícího řidičeVideo: Policie ČR

Článek

O incidentu v pátek policie informovala na síti X. Ve kterém místě a kdy na manévr došlo, policisté neupřesnili, zmínili jen Jihomoravský kraj. Video zveřejnili v souvislosti s upozorněním na plánovaný zvýšený dohled na silnicích spojený se začátkem prázdnin.

Na zhruba čtvrtminutovém videu je vidět osobní auto s jízdními koly připevněnými vzadu, jak začne na rovném úseku silnice předjíždět náklaďák s těžkou technikou naloženou na návěsu. Přitom vjelo přes šikmé šrafování vyznačené na vozovce do protisměru, kam se ale zrovna chystal vjet řidič jiného auta směřujícího zleva z odbočky.

Foto: Policie ČR

Nebezpečný manévr řidiče při předjíždění

Šikmé rovnoběžné čáry jsou značením pro plochy, přes které řidiči nesmí jet. Výjimkou jsou situace, kdy není zbytí a přes taková místa musí jet při objíždění nebo když odbočují na místo mimo silnici a naopak. Ani jedno z výše uvedeného neplatilo pro zmíněnou situaci zachycenou dronem.

Splašený mustang řádil na křižovatce v Hradci, čerstvý padesátník neukočíroval narozeninový dárek

Krimi

Video končí tím, že nebezpečný řidič sviští dál, odbočující šofér kvůli němu ale musel téměř zastavit. Policisté ve zprávě o případu upřesnili, že riskujícího řidiče následně dostihli.

„Na dovolenou opravdu nespěchejte. Řidiči červeného vozu se jeho chování nevyplatilo. Z následné kontroly odjel s maximální možnou sankcí,“ uvedli policisté. Její výši nesdělili, obecně za porušení zákazu předjíždění hrozí na místě pokuta až pět tisíc korun.

Policie zároveň upozornila, že tento víkend bude v souvislosti se začínajícími prázdninami jedním z nejnáročnějších z pohledu intenzity dopravy a rizika vážných nehod. „Až do neděle nás můžete ve zvýšené míře potkávat na silnicích,“ napsali s tím, že dohlížet budou stejně jako u výše popsaného případu i seshora.

Při víkendové dopravně bezpečnostní akci bude nasazeno více než 1800 hlídek po celé ČR. Policisté řidiče zároveň varovali před očekávanými vedry. „Rádi bychom upozornili především řidiče parkující u nákupních center, aby v žádném případě nenechávali v uzamčeném vozidle čekat malé děti či domácí mazlíčky,“ dodali.

Výjezd na prázdniny pohlídá dvojnásobek policistů

Krimi

Výběr článků

Načítám