Hlavní obsah

Tisíc dní za mřížemi neprávem. Expolicista se soudí se státem o miliony

Brno

Celkem 778 dní ve vazbě a dalších 201 dní ve vězení strávil bývalý brněnský policista. Státní zastupitelství jej označilo za člena údajného nebezpečného Toflova gangu a soud jej poslal na 4,5 roku do vězení. Jenže ouha, ukázalo se, že věci se mají jinak a muž byl nakonec plně osvobozen. Za chybu tak už musel stát zaplatit 2,3 milionu, o další miliony se muž soudí.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Budova Nejvyššího soudu v Brně

Článek

Psal se rok 2011 a brněnskou policií otřásal do té doby nevídaný skandál. Protimafiánský útvar tehdy provedl velikou razii, po níž skončilo ve vazbě několik policistů či bývalých policistů navázaných na brněnskou hospodářskou kriminálku. Měli tvořit nebezpečný gang vydírající podnikatele.

Měl v té době tři nezletilé syny a byl jediným živitelem rodiny
z nároku na odškodné

Vedle vydírání měli nabízet také informace z vyšetřovacích spisů včetně možnosti ovlivnit průběh či výsledek vyšetřování. Za to podle tehdejšího přesvědčení olomouckého vrchního státního zastupitelství měli inkasovat miliony korun. V čele gangu měl stát bývalý vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminálky Michal Tofl, kterého v roce 2010, tedy rok před zátahem, najatí vrazi zastřelili ze samopalu poblíž jeho domu.

Vrchní soud potvrdil zprošťující verdikt pro expolicistu v kauze Toflova gangu

Krimi

Jenže obžaloba vznesená proti třinácti obžalovaným se částečně zhroutila už u soudu, který odmítl přijmout tezi o rozsáhlém gangu činorodě spolupracujícím na několika úrovních. Většina obžalovaných byla sice odsouzena, ale nikoli jako členové zločinecké skupiny. Zmíněný expolicista dostal 4,5 roku vězení.

Nejvyšší soud zasahuje

Pak se ale do případu vložil Nejvyšší soud a po jeho zásahu se situace otočila a muž byl v roce 2017 osvobozen. Do té doby strávil dohromady téměř tisíc dní za mřížemi. Vedle odškodného od ministerstva spravedlnosti muž stát zažaloval o dalších více než deset milionů korun.

Svůj nárok odůvodnil mimo jiné tím, že žil v malé obci, kde jeho zadržení vyvolalo velký poprask. „Zhoršily se vztahy zejména se sousedy žalobce, žalobce v důsledku trestního stíhání přišel o spoustu přátel. Vzetí žalobce do vazby bylo pro rodinu značně problematické, neboť žalobce měl v té době tři nezletilé syny a byl tedy jediným živitelem rodiny,“ stálo v nároku.

Obvodní soud pro Prahu 2 muži přiznal 1,2 milionu korun, odvolací městský soud pak ještě částku snížil takřka na třetinu. V odůvodnění mimo jiné napsal, že délka trestního řízení v trvání šesti let a deseti měsíců nebyla nepřiměřená.

Muž ještě hledal zastání u Nejvyššího soudu a ten mu částečně vyhověl. Justice se tak bude muset znovu zabývat jeho nárokem na více než 600 tisíc korun týkajících se náhrady ušlého výdělku a také požadavkem na dva miliony korun za poškození dobrého jména poskytnutím informací a videonahrávky z trestního stíhání médiím. S ostatními nároky expolicista ale ani u Nejvyššího soudu nepochodil.

Pelta u soudu: Už mě to unavuje. Na pravomocný rozsudek čeká sedm let

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám