Hlavní obsah

Tatra vyváží vojenský materiál díky právní kličce, ukázal soud s jiným obchodníkem

Nejde o trestný čin. Tak rozhodl v úterý ostravský krajský soud nad obchodníkem Karlem Krausem a jeho firmou Quatro R.I.S.K. Obžaloba se týkala vývozu dílů pro vojenské tatrovky do Spojených arabských emirátů bez licence. U soudu pak zaznělo, že licenci nemá ani firma Tatra Trucks, která na Krause poslala udání. Obchody pro ni dělá dceřiná firma.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Zleva obhájce Radek Ondruš a obžalovaný Karel Kraus.

Článek

Soud nyní rozhodl, že případ Krause a firmy Quatro R.I.S.K., který se táhl šest let, postoupí do přestupkového řízení, a bude se jím tedy muset zabývat ministerstvo průmyslu a obchodu.

Kauzou se začala zabývat policie na základě trestního oznámení Tatry. To bylo vedeno, jak u soudu vyšlo najevo, snahou zbavit se konkurenta „Tatra měla zájem, aby jí někdo nefušoval do prodeje náhradních dílů,“ řekl jeden ze svědků, bývalý zaměstnanec Tatry Trucks.

„V projednávaném případu se jedná o klasické zneužití trestního práva ze strany obchodního konkurenta, neboť trestní řízení bylo zahájeno na písemné udání, jehož primárním motivem byla snaha o zničení konkurenta,“ nebral si u soudu servítky obhájce Karla Krause Radek Ondruš.

Krausovi hrozilo vězení za to, že v letech 2012 až 2019 jeho firma vyvážela do Spojených arabských emirátů náhradní díly pro vozidla Tatra T 815 Liwa, které užívala tamní armáda. Muž se hájil tím, že nešlo o vojenský materiál, ale běžné náhradní díly používané i pro civilní nákladní auta, jako jsou brzdové ventily a podobně.

Soud v úterý nakonec rozhodl celou věc postoupit do správního řízení ministerstvu průmyslu a obchodu. Konstatoval sice, že o vojenský materiál šlo, ovšem jednání obžalovaného nelze posuzovat jako zločin, ale nanejvýš jako přestupek.

Během hlavního líčení však vyšla najevo informace, že podobnými obchody se v mnohem větším měřítku zabývala a zabývá firma Tatra Export, kterou plně ovládá společnost Tatra Trucks. Zatímco společnost Tatra Trucks nemá platnou licenci kvůli chybějící bezpečnostní prověrce, dceřiná společnost Tatra Export ji má. Jejím jménem jsou prováděny vývozy vojenského materiálu v daleko větším měřítku než u malé firmy, která stála před soudem.

Soud smetl ze stolu obžalobu na obchodníka Karla KrauseVideo: Aleš Honus, Novinky

„Za společnost Tatra Trucks navenek formálně s tímto vojenským materiálem obchoduje společnost Tatra Export jako krycí společnost, která ve skutečnosti nemá žádné zaměstnance a existuje jen jako formální prázdná slupka,“ řekl Ondruš. Dodal, že na základě těchto informací by mělo státní zastupitelství konat a celou věcí by se měl důkladně zabývat specializovaný policejní útvar.

Během hlavního líčení vyšlo najevo, že za společnost Tatra Trucks jednají dva jednatelé, kteří sice bezpečnostní prověrku NBÚ mají, ale z jejich výpovědí vyplývá, že o ničem nerozhodují a samotné obchody ani nedojednávají. Pouze podepisují dokumenty, které jim předkládají zástupci Tatry Trucks, která ve skutečnosti obchody provádí.

Státní zástupce Radim Sobek řekl Novinkám, že tyto informace se dozvěděl až během trestního řízení. Podle svých slov již podal podnět, kterým by se měla zabývat Licenční správa ministerstva průmyslu a obchodu. Ta by měla posoudit, zda jde o legální stav.

Podle Ondruše už tento podnět měl státní zástupce podat mnohem dříve, protože o tom věděl několik let. „Už dávno měly zasáhnout orgány činné v trestním řízení. Jsou tady realizovány obchody s vojenským materiálem společností, která nemá žádné zaměstnance, a její jednatelé řekli před soudem, že jen podepisovali dokumenty. Ty obchody ale někdo sjednával, někdo je připravoval a realizoval a ti dva to nebyli. Tady nám prostě dělá miliardové obchody někdo, kdo nemá povolení k této činnosti,“ komentoval situaci Ondruš.

Novinky požádaly o vyjádření ministerstvo průmyslu a obchodu, jehož součástí Licenční správa je. Odpověď ale do středečního rána nezískaly.

Tatra se k věci vyjadřovat nechce a poslala pouze stručné písemné vyjádření. „Společnost Tatra Trucks se k této trestněprávní kauze, jejímu průběhu či argumentům žalované strany nebude v tuto chvíli vyjadřovat,“ napsal mluvčí Tatry Trucks Andrej Čírtek.

Výběr článků

Načítám